A metróbusz, avagy innováció a nagyvárosi tömegközlekedésben

Zenit    2019-03-09 10:56:06

Cikksorozatunk második részében olyan korszerű  költséghatékony közlekedési megoldásokat járunk körbe, amelyek azt jelzik, minden téren fejlődik a technika. Ezen megoldásokra Magyarországon mindeddig kevés példát látni, a jövőben reneszánszuk várható.

Egyszer már lemondtak róluk: a francia villamosmodell

A második világháborút követően a nyugati blokk városszervezési koncepciója érdekes módon azt a módszertant követte, hogy a városi közlekedés alapvetően két pillérre támaszkodott: a jelentős számú  igen nagy távolságokat kiszolgáló, jelentős utaskapacitásra tervezett metróhálózat, illetve az ehhez szervesen kapcsolódó ráhordó jellegű autóbuszok. Ehhez igazodva sorra szűntek meg a villamosok, Franciaországban például csupán Strasbourg és Nancy városaiban maradt egy-egy szigetszerű villamosüzem. A '80-as évektől azonban a közlekedés ezen formája reneszánszát éli  mára a legtöbb városban modern, füves pályán közlekedő, alsóvezetékes szerelvények szállítják az utasokat. Magyarországon kísérleti jellegű füves pályaszakasz a felújított 1-es villamos óbudai szakaszán látható  ez a megoldás a kosz- és zajszintet jelentősen csökkenti, az alsóvezeték pedig nem rontja a városképet. Nálunk ennek alkalmazását a törvényi keretek egyelőre nem teszik lehetővé  hiszen veszélyes, de mára létezik olyan technológia  hogy csak akkor legyen a vezetékben áram  ha felette villamos közlekedik. A 2-es villamos felújításának tervei közül némelyik kacérkodik az ötlettel. 

Zónázó villamosok: tram-train rendszer a gazdaságosság szolgálatában 

Tram-train rendszerek alatt azokat az összehangolt közlekedési megoldásokat értjük, amelyek az utasforgalomhoz igazodva lehetővé tesznek helyközi és távolsági személyszállítást is egyaránt. Első és mintapéldája a karlsruhei modell néven elhíresült rendszer, mely az elővárosokból mint nagyvasút szállítja be az utasokat, míg a városközpontban villamosként közlekedik. Ehhez legtöbbször kétáramnemű, esetenként olyan  mind alacsony-, mind magasperonnal kompatibilis szerelvényeket alkalmaznak  mint a néhány éve használtan Budapestre is érkező "hannoveri" TW Duewag 6000. Hazánkban a jelentős uniós forrásból finanszírozott Szeged-Hódmezővásárhely tram-train lesz az első ilyen jellegű üzem, melynek átadása 2021-ben várható. (a kezdőképen egy hatszálas fonódott vágány látható Karlsruhéból) 

Szokatlan párosítás: BRT rendszerek-metróbusz

Végül szeretnék szakítani a metróról alkotott képükkel. Ugyanis bár a Közlekedési Hatóság meghatározása szerint a metró nagyvasút, valójában a hangsúly az összes többi közlekedési tényezőtől való fizikai elkülönítésen van. Így kitűnő metró lehet egy busz vagy trolibusz is, amennyiben végig fizikailag elkülönített buszsávokban közlekedik és persze hosszú, (legtöbbször duplacsuklós) és kényelmes. A gyalogosok és gépjárművek számára az áthaladást felüljárókon keresztül kell biztosítani, az utascserét felgyorsítandó a megállóba csak jegyünk, bérletünk érvényesítését követően léphetünk. Ez a módszer lényegesen olcsóbb, mint egy mélyvezetésű metró és akár több útvonal kiszolgálására is alkalmas egy rendszer. Nem számít nyugati színvonalúnak, jelenleg a kolumbiai Bogotàban, a kínai Guangzhouban, az indiai Ahmedabadban, az ausztrál Brisbaneben, a brazil Curitibaban és Belo Horizontében, valamint Mexikóvárosban, Isztambulban és New Jerseyben működik ilyen rendszer, magyar tervekről nincs információ.

A mérnökök és gondolkodók az élet minden területén versenyképességre és fenntarthatóságra törekednek-a közlekedésben is! 

Megjegyzések