Interjú Zsíros László Róberttel, a Szertár alapítójával

Zenit    2019-02-09 13:15:28

Interjú Korrupció a DÖ-ben

Interjúm Zsíros László Róberttel, a Szertár tudománynépszerűsítő Youtube csatorna és podcast ötletgazdájával.

Honnan jött az ötlet, hogy lehetne egy netes (eleinte csak) kísérletbemutató oldalt csinálni?

Amikor 2008-ban elindítottam a Szertárt, már egy ideje foglalkoztam ismeretterjesztéssel és kísérletezgetéssel. Akkoriban kezdett szárnyra kapni a netes videózás: elérhető áron voltak kamerák, már bejáratottak voltak olyan programok, amelyekkel egy laikus is könnyen tud vágni, több videómegosztó oldal is létezett már. Mindez pedig megteremtette a lehetőségét annak, hogy a színpadon nehezebben bemutatható jelenségeket rögzítsem, és feltoljam a netre. Külföldön ekkor már volt néhány tematikus ismeretterjesztő csatorna és how-to videós oldal, itthon viszont még nem. Tartottam is tőle, milyen lesz a fogadtatás, de végül elég pozitív lett.

Az elmúlt 1-másfél évben teljesen megújult a dizájn és a stílus. Sikerült nézettségszámban, ismertségben növekedést elérnetek?

Egy ideig Portugáliában éltem, majd amikor visszajöttem, éreztem, hogy hiányzik egy kicsit az a típusú ismeretterjesztés, amit korábban toltam. Viszont a két-három takaréklángon töltött év alatt erősen átalakult a közösségi médiatartalmak fogyasztása. Úgy éreztem, hogy ha tovább folytatnám az online ismeretterjesztő projektemet, muszáj átejteni egy ráncfelvarráson. Végül kis plasztikai műtétnél komolyabb beavatkozás lett. Ekkor csatlakozott hozzám egy frissen végzett tudománykommunikáció szakos srác, Hauptricht ‘Hapci’ Tamás. Igyekeztünk kidolgozni egy stratégiát, amiben összehangoljuk az egyes platformokat (szertar.com, facebook, instagram, illetve megteremtettük a lehetőségét a podcastes bővítésnek). Nehéz meghatározni, hogy pontosan hogy alakult a nézettségszám és az ismertség, hiszen most már nem csak videók készülnek, hanem sok más online tartalom, előadás és foglalkozás is.

Elkezdtetek podcasteket is csinálni. Hogyan választjátok ki, hogy mi lesz az aktuális téma?

A podcast ipar most van (újra) fellendülőben – épp, mint annak idején a videómegosztás. Már évekkel ezelőtt is szerettem volna errefelé nyitni, amikor még a Klubrádióban szerkesztettem és vezettem három éven át egy heti tudományos ismeretterjesztő műsort. Akkor nem nagyon volt kapacitásom arra, hogy belevágjak, és szerintem a közönség sem lett volna meg hozzá. Most viszont itt volt a lehetőség. A szerkesztésnél igyekszünk rádiós szempontokat figyelembe venni. A téma meg- és a vendégek kiválasztásánál is szem előtt tartjuk, hogy olyan legyen a műsor, ami akár egy rádióban is lemehetne (egyébként válogatást rendszeresen le is adnak belőle a Klubrádióban – cserébe használhatjuk munkaidő után a stúdiókat). Igyekszünk egyenletesen elosztani az egyes tudományterületekhez kapcsolódó témákat, illetve hangsúlyt fektetünk az innovációmenedzsmentre is. Külön öröm, hogy több vezető kutató is, amikor meghívtuk őket, már úgy jelzett vissza, hogy ismerik a programot, és örömmel jönnek.

Sajnos rengeteg áltudományos hír terjeng a médiában. Hogy lehet hatékonyan védekezni a hamis információk ellen?

Ez jó kérdés, de a választ sajnos nem tudom rá. Már nagyon régen feladtam, hogy az lenne a hatékony megoldás az áltudományokkal szemben, hogy tételesen elkezdjük megcáfolni azokat. Vannak ugyan néha akcióink, fricskáink, de összességében inkább arra fordítunk figyelmet, hogy akiket meghívunk vendégként, egy-egy szakterületnek elismert művelője legyen. Így bízunk abban, hogy nagyobb eséllyel jutnak hiteles információhoz azok, akik minket hallgatnak. Emellett pedig a konkrét témák mellett rendszeresen visszatérünk arra is, hogy hogyan működik általánosságban a tudományos módszertan.

Esetleg röviden összetudnátok foglalni, miért jó kísérletezni?

Mert így lehet folyamatosan fenntartani a kíváncsiságot: a kísérlet sikere és kudarca is új és új kérdések megválaszolására késztet. Enélkül pedig baromi unalmas lenne az élet.

Melyik a kedvenc kísérletetek?

Fura, de nincs kedvenc kísérletem. Szeretem azokat, amelyek nagyon meglepő, látszólag paradox eredményt hoznak. De azokat is, amelyek egyszerűnek tűnnek, de hosszabb-rövidebb (inkább hosszabb) utánajárással kiderül, hogy a valóság sokkal komplexebb, mint ahogy azt vártuk. Ott volt például néhány éve egy feltöltött videóm, amiben azt néztem meg, hogy a sós-ecetes lében miért fényesednek ki a rézpénzek. Ezzel a kísérlettel tele az internet. A magyarázatot is mindenütt megadják. De engem elkezdett foglalkoztatni a só pontos szerepe az egészben, és alig találtam rá magyarázatot. Végül egy vegyész barátomat kérdeztem meg, aki szintén a fejét vakarta. Végül – miután egyeztetett a kollégáival is – hosszasan fejtegette, majd hozzátette, hogy ezt valóban nem lehetne középiskolás kémiaismerettel magyarázni.

Köszönöm az interjút!

 

Videóik: https://www.youtube.com/user/szertar

A Szertár weboldalát itt találod: http://szertar.com/

Ha tetszett a cikk, és szívesen látnál még interjúkat, akkor dobj egy lájkot!  

Megjegyzések