Frankeinstein201

Zenit    2018-08-30 17:44:40

Egyszer volt, hol nem volt könyv

Mary Shelley 1797-ben ezen a napon látta meg a napvilágot. Műve, a Frankeinstein, avagy a modern Prométheusz elképesztően mély hatással volt a kultúránkra.

Frankeinstein nem a szörny!

Gyakori tévhit, hogy a szörnyeteg neve Frankeinstein, de ez nem igaz. A teremtménynek nincs neve, egyszerűen csak "a lény"-ként hivatkoznak rá. A közhiedelem, miszerint Victor Frankeinstein német tudós vezetékneve a szörny neve, csak az 1930-as, '40-es években kezdett el terjedni, mert ekkoriban készültek el az első megfilmesítései az alapműnek. 

Gyakori sztereotípia az is, hogy Frankeinsteinnek fémrudak állnak ki a fejéből/nyakából, és ezen keresztül vezeti a tudós az elektromosságot a lény testébe, ám ez is csak a '30-as évek ikonikus filmjéből származik. Ezt a képet biztosan ismeritek:

Mi az alapja?

Mary Shelley fiatalkorában születőben volt az elektromosságtan és az elektrokémia, illetve az idegtudomány. Galvani, olasz tudós fedezte fel a galvánelemeket (amit, igen, róla neveztek el, és egyszer még Napóleonnak is megmutatta az elemeit, de a császár nem látott benne hadi felhasználhatóságot, csak érdekesnek tartotta őket), illetve a híres békacombos kísérletet is ő végezte el először, vagyis elektromos árammal stimulálta egy -már halott- béka combját, így az "rúgott" egyet a levegőbe. 

Tovább menve kicsit, egy másik olasz tudós még Galvaninál is nagyobb hatást gyakorolt Shelley-re. Történt, hogy 1803-ban egy fizikus-orvos előadást tartott, hasonlót, mint amiket anno Galvani csinált, de ő egy kivégzett bűnöző testét használta. Amikor az esetről egy újságíró beszámolt, azt írta "a bal szem valójában kinyílt". 

Az angol galvanize ige egyébként szintén Shelley hatására került az angol nyelvbe, nagyjából "felvilanyoz", "hirtelen cselekvésre ösztönöz" jelentéssel.

*módosítás: sajnos rosszul írtam, nem Galvani, hanem Alessandro Volta élvezhette Napóleon társaságát 1801-ben (amikor még nem volt császár, tehát dupla hiba).

A scifi születése

A modern Prométheusz alcímű regény műfaja gótikus horror, illetve sokan ezt tartják az első science-fictionnak. Ezzel lehet vitatkozni akár, de tény, hogy a Frankeinstein előtt nem íródott olyan regény/mű, ami áttörte volna azt a bizonyos képzeletbeli küszöböt, itt viszont határozottan egy új tudományos vívmány/elmélet/technológia okozta konfliktus áll a középpontban.

Egy szó mint száz, boldog 201 éves születési évfordulót a science-ficton anyjának!

Megjegyzések