×

Az "Igen"-re kattintva elküldheted csatlakozási kérelmedet, amelyet a szerkesztőség vezetői jóváhagyhatnak vagy elutasíthatnak. Értesíteni fogunk, ha megszületett a szerkesztők döntése.
Zenit
Okosíts az alapoktól

Okosíts az alapoktól

Visszatér a Zenit, az új év alkalmából új, közlekedési rovat nyílik.

Világűr- új cikksorozat!

Világűr- új cikksorozat!

Az emberiség egy pöttöm kis foltocskán tengeti életét már 200 000 éve- a világűr mércéjével mérve csupán egy szempillantás óta létezünk. Egy hosszú utazásra szeretnélek elkísérni titeket térben és időben, hogy megmutathassam  a csillagászat számomra legmegkapóbb érdekességeit. 

Cikkíró pályázatot hirdetünk!

Cikkíró pályázatot hirdetünk!

Szerkesztőségünk cikkíró pályázatot hirdet! A nyertesek jutalomban részesülnek, és felvételt nyerhetnek a szerkesztőségbe, valamint osztályuk pontot kap az év osztálya versenyen!

Figyelem! A pályázat csak a Budapest V. Kerületi Eötvös József Gimnázium tanulóira vonatkozik!

 

Frankeinstein201

Frankeinstein201

Mary Shelley 1797-ben ezen a napon látta meg a napvilágot. Műve, a Frankeinstein, avagy a modern Prométheusz elképesztően mély hatással volt a kultúránkra.

VIKINGEK!!! V. Vérvörös Szajna

VIKINGEK!!! V. Vérvörös Szajna

Alfréd győzött. Wessex, az utolsó angolszász királyság helyzete stabilizálódott, így megkezdődhetett az ország rendbetétele- és a felkészülés a visszavágásra.

Eközben keleten a frankok királyt köszöntöttek király után, a helyzet igen instabil volt- reményt csak a birodalom újbóli egyesítése adott. De elég ránézni egy mai térképre, és tudjuk, hogy nem így lett- az egyik ok éppen az északiak voltak. A viking terror a csúcspontjához érkezett- hogy aztán örökre elcsendesedjen.

Ízekre szedve

Ízekre szedve

Az ételek élvezete már az első civilizációk megjelenésétől fogva fontos szerepet játszik az emberek életében. Az étkezés és kultúra kapcsolatával foglalkozó tudomány, a gasztronómia, nagy múltra tekint vissza. Azonban a konyhaművészet szerelmeseit most egy új, gyorsan fejlődő trend tartja lázban, mely ételeinket egészségesebbé, könnyebben elkészíthetővé, és nem mellesleg finomabbá teszi.

Fellángolás a mederben

Fellángolás a mederben

Augusztus 20-a államalapításunk és Szent István királyunk ünnepe és talán az egyetlen olyan magyar világi ünnep, amelyen nem a múltunkon kell szomorkodnunk. Idén, első királyunk szentté avatásának 935. évfordulóján ráadásul a budapesti állami ünnepség három napos volt, az egész hosszú hétvégén át tartott.

Sokoldalú Albánia

Sokoldalú Albánia

A képen: pálmafák szegélyezik az Enver Hoxha, néhai albán államférfi mauzóleumához vezető utat. Az építmény, hamarosan kezdődő felújítása után, modern külsővel fogadja majd az évről-évre egyre nagyobb számban érkező turistákat. A háttérben egy multi üvegépülete és a Dajti-hegy látható. A sokáig a külvilágtól elzárt Albánia mára tárt karokkal várja a külföldieket. Az ország egyre inkább nyugatiasodik, amit az árak emelkedése és a boltokban lévő külföldi termékek nagy száma is jelez. Kérdés, az erőltetett globalizáció-e a helyes út egy olyan ország számára, amely ennyi ideig képes volt megőrizni sajátos karakterét.

VIKINGEK!!! IV. Az utolsó királyság

VIKINGEK!!! IV. Az utolsó királyság

Hat évvel a britanniai viking invázió kezdete után már csak Wessex és Mercia szász királyságai állták a sarat. Alfréd, Wessex ifjú királya Ashtown után lefizette a vikingeket, így azok a következő években Mercia felé fordultak: az alig hét évtizede még Nagy Károly elismerését is kivívó angolszász királyság története a végéhez közeledett.

VIKINGEK!!! III. Britannia megszállása

VIKINGEK!!! III. Britannia megszállása

A párizsi siker után tovább fokozódott a viking nyomás Európán. A portyák egyre nagyobbak és hosszabbak lettek, a falvakat és kolostorokat városok illetve székesegyházak váltották fel. Mindeközben Aella, egy angolszász király nem is sejtette, milyen szerencsétlen és tragikus események elindítója lett, s hogy Britannia közel 200 éves viking megszállása részben az ő rossz döntésének következménye volt...

VIKINGEK!!! II. Párizs ostroma

VIKINGEK!!! II. Párizs ostroma

A cikksorozat előző része ott ért véget, ahol ez kezdődik: a ritka viking portyák gyakori hadjáratokká válásánál. Az első igazán nagy és szervezett viking hadjárat Párizs 845-ös ostroma volt. A keresztény Európa épp csak felszabadult az iszlám nyomása alól (Martell Károly győzelme Poitiersnél), máris egy új veszély fenyegette...

VIKINGEK!!! I. A hét királyság

VIKINGEK!!! I. A hét királyság

Mikor a britek 410-ben segítséget kértek a támadó germán törzsek ellen Rómától, Honorius császár csak ennyit válaszolt: védjétek meg magatokat!

Na, ekkortól számítjuk a független brit államok létrejöttét.

VIKINGEK!!!

VIKINGEK!!!

Nem, nem a sorozatról lesz szó- azt csak időnként fogom érinteni. Bár a vikingek egy népszerű téma, általában mindenki tud róluk ezt-azt, és szerencsére kezd lekopni a "barbár vérivók" sztereotípia, sajnos nagyon is sok tévhit él a fejekben velük kapcsolatban.

 

    -én, a 2D-m, avagy a kétdimenziós kémia varázslatos világa

-én, a 2D-m, avagy a kétdimenziós kémia varázslatos világa

A tranzisztoroktól a szakíthatatlan óvszeren át a foszfo-rémig

Mennyit ér a hatalom?

Mennyit ér a hatalom?

Miért változott meg sok politikus drasztikusan, többnyire "rossz" irányba a pályályuk kezdetéhez képest? A hatalom valóban felemészti az ember lelkét? Ezzel a videóval elmagyarázzuk, hogy a hatalmi logika miért kedvez a "rossz" vezetőknek.

(A videóhoz van magyar felirat is.)