Továbbtanulás Bécsben I. - WU felvételi procedúra

Vegyes szerkesztőség    2018-08-31 14:17:17

WU Bécs egyetem közgáz angol német nyelv vizsga felvétel tovább tanulás jelentkezés guide vendégcikk

Az utóbbi időben nagyon sokan kérdeztétek tőlem, ismerősként-ismeretlenül, hogy milyen a felvételi Bécsben, ezért arra gondoltam egészen friss élményeim megírom részletesen itt, elsősorban volt eötvösös diáktársaimnak. Ebben a cikkben egy rövid bevezető után a WU (Bécsi Közgazdaságtudományi Egyetem) alapképzéseiről lesz szó.

Miért Bécs?

Kezdjük néhány szemponttal, ami miatt az osztrák főváros népszerű célpont lehet magyar diákoknak:

  • Világszínvonalú egyetemi oktatás nem is olyan messze, a "világ legélhetőbb városában"
  • Német nyelvű képzések (ez alól ritka kivétel, az, amire ez a cikk fókuszál) egy német nyelvű országban
  • Tandíjmentesség EU-s állampolgároknak
  • Nemzetközi környezet / világváros - gondoljunk csak az ENSZ-re vagy az aktuális EU-s elnökségre

Ezek alapján már érdemes utánanézni a lehetőségeknek (akár Ausztria más városaiban is), legyen szó bármilyen szakról és végiggondolni az előnyöket és hátrányokat. Ebben remélem akár ez a cikk is segíthet, de van számos portál ami ezzel foglalkozik (pl. studyinaustria.at), valamint természetesen az egyetemek honlapját is érdemes böngészni.

Miért WU?

  • Német és angol alapképzések, mesterképzések stb. számos specializációval
  • Modern campus Bécs II. kerületében
  • Sokszínű környezet, globális összeköttetések, kapcsolatok a munkaerőpiaccal
  • Előremutató oktatás és kutatás

Személyes tapasztalatból még csak a felvételiről beszélhetek jól informáltan, de az ígéreteknek bárki utánanézhet, itt összegyűjtöttem olyan szempontokat ami érdekesek lehetnek:

Szakok

Jelenleg három fajta alapképzésbe lehet jelentkezni: Wirtschaft- und Sozialwissenschaften, Wirtschaftsrecht (ezek a német nyelvűek) és az angol Business and Economics. A felvételikről írok részletesen és a cikk végén lesznek linkek a teljes portfólióra.

Campus

A cikk tejején levő fotón az LC (Library & Learing center) épület látható, ami kívülről a 2013-ban átadott új campus ikonikus épületét adja (az itteni fotón így látható). Neves építészek műve a komplexum ami felszereltségében is lenyűgöző egy magyar diáknak (van egy Anker meg egy Spar is). Jól megközelíthető a kettes metróval, egyik oldalán a Prater, másikon a Messe. Címe a Welthandelsplatz 1. ami egy Eötvös diáknak egy újabb ismerős jelenség, ugyanis ez a név is az intézmény egyik korábbi nevére reflektál.

Rangsorok

A WU-t kategóriájában Európa egyik legjobb egyetemeként szokták emlegetni, bár rangsorok alapján, főleg ami az alapképzéseket érinti nehéz pontosan besorolni. Közgáz/business egyetemként több, mint 20 000-res hallgatói létszáma szerint egészen biztosan a legnagyobbak közé tartozik és ilyenként a tripla akkreditációt (AMBA, EQUIS, AACSB) kezelik nagy eredménynek, ezt csak 72 egyetem tudhatja magáénak világszerte és csak kettő a németül beszélő országokból. Pontos rangsoroknak ajánlom hogy nézzen utána, az akit ez érdekel, összehasonlításra pedig magyar egyetemek közül a Corvinust ajánlanám (mivel az Egyetem nagyrészt csak a közgazdaságtanhoz közel álló területekkel foglalkozik, ezért nem található meg olyan rangsorokban, amik összességében értékelnek egyetemeket).

Egyebek

Méhek a tetőn, veteményes a campuson, startup társaság, exchange semester, kriptoökonómia... nem tudnám felsorolni, mi minden keltheti még fel az ember figyelmét, ezért is fontos utánanézni egy ilyen döntés előtt!

WU felvételi procedúra (alapképzések)

Mi fog kelleni és mi nem? és mikor? és hogyan?

Érettségi, vagy valamilyen alternatíva biztosan kelleni fog. De az, hogy mi hanyas, hány százalék vagy hogy milyen jegyeid voltak gimnáziumban nem fog számítani. Nyelvvizsga is, hacsak nem bizonyos esetekben külföldi érettségi miatt esetleg erre nincs szükség. Motivációs levél-szerűségre lehet számítani. Kell még 50 euró a jelentkezésre, ezt nem térítik vissza, de ha felvesznek kapsz egy király welcome csomagot tudnivalókkal, számológéppel és egy 25 eurós kupont a WU shopba.

Márciusban kezdődik a jelentkezés az összel kezdődő szemeszterre, azaz relatíve későn, ezért ez a cikk 12-eseknek még tavasszal is releváns.

Az egyetem online felületén kell adatokat bevinni. Május közepéig kell befizetni a díjat, akkor dől el, hogy lesz-e további felvételi folyamat. FIGYELEM! EZ ÉVRŐL ÉVRE VÁLTOZHAT! Tavaly például tudni lehetett előre, hogy a Wirtschaftsrechthez nem lesz felvételi, csak az érettségi és a C1-es német nyelvvizsga kell. A WiSo-ra pedig több volt a keretszám, ezért ott az utolsó fázisa maradt el a felvételinek. (oda is ugyanez volt végül a követelmény, de csak ha időben regisztráltál)

Ezután, ha minden megy tovább, ahogy a idén a Business and Economicsnál ment, akkor be kellett küldeni a nyelvvizsgát és a motivációs levelet. (3 kérdésre kellett válaszolni röviden). Majd júniusban derült ki, ki jutott be a helyi írásbeli felvételire. (itt idén csak B2-es volt a formális az angol követelmény, vélhetően azért, mert azt el lehet érni az osztrák érettségiben, de azért magasabb szintű tudás szükséges a bejutáshoz és akár az is változhat. CAE, IELTS, TOEFL elfogadott)

Különösen azért említem, hogy bármi változhat, mert a 2018-2019-es évben indult először ilyen (BBE) képzés és csak 120 hellyel, ami kevés a többi szakhoz képest. Pont emiatt az érdeklődés nagyon nagy volt, mert nem igazán vannak angol bachelor programok errefelé. És még fontos megemlíteni, hogy csak évente van felvételi, míg a többire félévente.

Írásbeli felvételi

Idén Július 10-én volt a Campus melletti Messe-ben. (Olyan, mint egy expo)

A követelményeket következetesen megadták előre, ehhez a szakhoz 3 féle ismeret kellett: Matematika, Közgazdaságtan és Angol

1. Matek: az osztrák érettségit ajánlották átnézni, valamint egy könyvet (Sydsaeter, Hammond: Essential Mathematics for Economic Analysis, chapters 1,2,4,6,8,10). Megadták, hogy milyen témákat kell ismerni, de ezek mind ismerősek lesznek egy matekfaktos számára, csak angolul át kell nézni. Szinte pontosan az osztrák érettségi feladatokat tették be, ezek másak mint a magyar, mindenképp érdemes felkészülni belőlük.

2. Közgáz: (ingyen) adtak hozzáférést a Pindyck/Rubinfeld: Microeconomics című műhöz, aminek az első 85 oldalát kellett megismerni. Ezek se nagyon újak, ha az ember 12-ben felveszi a közgázt, csak kicsit máson van a hangsúly, nem árt átnézni és meg is érteni.

3. Angol: szövegértési feladatok, de nem B2-es szinten, hanem magasabban. felkészülni biztos lehet rá, de ehhez nem adnak nagyon támpontot, viszont a szövegek enyhén gazdasági jellegűek voltak, leginkább hírportálok stílusához érdemes talán hozzászokni angolul, hogy jobban menjen.

Magáról a vizsgáról:

Írásbeli, szinte a végletekig objektív akar lenni. 120 hely volt a szakon, talán több mint ezer jelentezőt hívtak meg a vizsgára, így az elég kompetitívnek érződött. Dokumentumokat elfelejteni nem érdemes. Mindenki egy nagy teremben írta a Messe egyik halljában, padok a végtelenségig, kicsit para ha az ember elősször van ilyen helyzetben, nincs személyeskedés, de a lebonyolítás szakszerű, profi. Bevinni csak azt szabad amit, számológépet ellenőrzik, hogy nem tud e többet, mint kéne. Pontosan kell érkezni, azaz érdemes nem reggel elindulni Pestről, hanem ott éjszakázni.

A feladatsor ikszelős, sejthetően géppel javítják. De egy feladatban többet is lehet ikszelni, de nem tudod mennyit, úgyhogy könnyű pontot veszteni, ha egy feladatban csak egyet is rosszul ikszelsz.

Eredmények

Pár napon belül kijönnek. Meg lehet tudni hanyadik helyen (nem) vettek fel és a végleges ponthatárt. Ha eddig ellenszenves volt a dolog, akkor ettől lehet kellemesebbnek érződik a hely: Lehetett időpontot kérni egy napra személyesen átnézni a feladatsort, akár felvettek, akár nem. Ha itt még találsz pontokat, akkor bekerülsz.

Ez úgy zajlott, hogy személyesen leülhettél megbeszélni, hogy mi miért van 2 jelentkező társaságában 3 professzorral (akik lehetnek akár a legmagasabb rangokban is). Ez számomra nagyon szimpatikus volt, mert az eddigi (az adminisztrációs feladatok mértékét nézve érhető módon) teljesen személytelen felvételi teljesen személyessé vált. Volt, aki csak azért ment el, hogy tudja mit hibázott, hogy értse és így megtudhatta, volt aki így szerzett magának pluszpontokat, az odafigyelés érződött, ráadásul ez volt az első alkalom, amikor igazán el tudott kezdődni alakulni egy közösség, hiszen már mindenki tudta az eredményét (a írásbelire még ha nem is ment el mindenki, kb 9/10-ed esélye volt annak, hogy akivel beszélsz nem kerül be).

Beiratkozás

Ha túl vagy a felvételin, vagy nem volt felvételi, akkor már csak a beiratkozás van hátra, ezt szeptemberig lehet megcsinálni.

Ezt személyesen kell szintén, dokumentumokra figyelni. Helyben kapsz diákigazolványt, ami egyetemi kártyaként is funkcionál. Ezt aktiválandó befizetheted a kb 20 eurós szemeszterenként ÖH (hallgatói önkormányzati) díjat, ami mindenkinek kötelező, tandíjmentességtől függetlenül. Kapsz email címet, online hozzáférést, helyi VPN-t, wifi-kódot és a már fent említett ajándékcsomagot.

 

Ha még eszembe jut valami ezzel kapcsolatban, frissítem a cikket, de eddig tudom én a történetet 2018 augusztusában.

 

Nyílt napok:

Az érdeklődők figyelmébe ajánlom a nyílt napokat, amiken én tavaly végül nem vettem részt, de ilyen van decemberben és valamikor tavasszal is. Legközelebb 2018. december 7-én 2019. márciusában lesz ilyen.

Linkek:

 

 

Ez a cikk elsősorban azért született, hogy felvételi tapasztalatokat adjon azoknak akik amúgy is érdeklődtek eziránt a szak iránt, de ahogy írtam, rájöttem, hogy akkor már érdemes úgy írnom, hogy felkeltse azok figyelmét, akik még nem gondoltak arra hogy pont Ausztriába jelentkezzenek. Remélem ez sikerült, a következő három évemről még nem nyilatkozhatok, de amint tudok, majd igyekszem, addig megírom a második részét, ami más egyetemekkel is foglalkozik és szívesen válaszolok kérdésekre. Addig is csodás évet kívánok minden Eötvös-diáknak!

Megjegyzések