Címvédésre felkészülve

Zenit    2018-06-14 16:42:50

Következzen a címvédő bemutatása foci vb sorozatunkban. (szintén nem laikus szemmel) 

A Nationalelf egy igazi tradícionális nagycsapat, amely rendszeresen ott van a legjobbak között a világversenyeken, a 2014-es brazíliai tornát pedig meggyőző teljesítménnyel nyerte meg. Ez volt a válogatott negyedik vb-diadala, (1954, 1974, 1990, 2014) ennél csak Brazília képes többet felmutatni (5 elsőség) Emellé 3 EB-cím is társul, valamint még 9, illetve 6 dobogós helyezés, 2006 óta pedig minden világversenyen dobogó. 

Csapat értéke: 883 millió euró

Első mérkőzésüket 1908-ban Svájc ellen játszották, érdekesség, hogy az I. és a II. világháborút, valamint az 1990-es újraegyesítést követően is velük ütköztek meg először. 

Legnagyobb győzelem: Németország-Oroszország 12:0 (1912), legnagyobb vereség: Anglia-Németország 9:0 (1909)

Ahhoz, hogy a német csapat sikerének okát megfejtsük, egészen 2000-ig kell visszamennünk az időben. Ez fekete folt a német válogatott történetében, hiszen a csapat mindössze egy pontot gyűjtve már a csoportkörben búcsúzott az EB-től. Ez a pofon azonban felébresztette az illetékeseket, akik kidolgoztak egy új utánpótlás-stratégiát, minden első- és másodosztályú együttest utánpótlásközpont létrehozására kötelezték. Ennek még 2004-ben nem látszott az eredménye, (szintén csoportkörbeli búcsú) attól fogva a német csapat jelenti az állandóságot a labdarúgásban. (a két torna közötti vébén érdekes módon ezüstérmes lett a csapat, ez is jelzi, hogy a játékosoknak milyen motivációt jelent egy nagy verseny)

A német utánpótlás manapság ontja a jobbnál jobb játékosokat, akik fizikailag, mentálisan rendkívül képzett, intelligens játékosok, (jó példa erre a 29 évesen (!) visszavonuló Lahm, akit utolsó éveiben Guardiola képes volt átrakni a középpályára, ahol szintén megállta a helyét, (amikor úgy érezte, már csak neve miatt játszana a csapatban, azonnal bejelentette, hogy jövőre visszavonul, így a csapat fel tudott készülni a pótlására, és fiatal tehetségek juthattak szerephez posztján a Bayernben) a spanyol edző nem véletlenül nevezte a legintelligensebb játékosnak, akivel valaha találkozott) akik játéktudás terén nem feltétlenül világelsők, de mindig tudják, mikor hol kell lenni. (általában a játékosok tehetségét fejlesztik, de ott van a modern német foci megtestesítője, Thomas Müller, aki valójában semmiben nem jó, de valahogy mindig eredményes, és küllemét tekintve is igazi német példakép)

Tavaly ilyenkor gyakorlatilag nem tudtam ki lehet a német válogatott kihívója. 10-ből 10 győzelemmel, rekordnak számító 43 lőtt góllal +39-es gólkülönbséggel nyerték selejtezőcsoportjukat, (a második Észak-Írország csak tőlük kapott gólt - két meccsen hatot) a második, gyakorlatilag U21-es csapat simán nyerte a Konföderációs Kupát, amíg az U21-es EB-n a spanyolok legyőzése mutatta az utánpótlás erejét. Azóta sok minden történt, vagy inkább nem történt a csapattal, amely kissé megtorpanni látszott, hiszen a játékosok klubcsapataikban általában nem sok sikerélménnyel gazdagodtak, (kivéve Toni Kroos) a riválisok pedig képesek voltak látványosan előrelépni, valamint, amint attól tartottam, a sok jó játékos szelektálásával is meggyűlt Joachim Löw baja. (kimaradt az angol Premier League legjobb fiataljának megválasztott Leroy Sané, aki a bő keret legértékesebb játékosa volt-ez is mutatja, hogy a csapatot inkább jó iparosok, mintsem sztárok alkotják)

A németek gárdájukat nem tartják győzelemre esélyesnek, de az elődöntőt elvárásnak tekintik, Mexikó, Svédország és Dél-Korea megelőzésével a csoportban ez könnyedén megvalósulhat, de az utolsó felkészülési mérkőzések (osztrákok elleni 2-1-es vereség és Szaúd-Arábia elleni hasonló arányú győzelem) riasztóak lehettek, a kapitány (akivel nemrég 2022-ig hosszabbítottak) fel is hívta a figyelmet, hogy magasfokú koncentráció nélkül egy átlagos középcsapatnak számítanak. (a németek a felkészülési meccseken rendre pocsék eredményeket érnek el, mert számukra ezeknek a meccseknek nincs jelentősége, mi is volt, hogy legyőztük őket, érdekesség, hogy a német edzők rendre ezt a felfogást követik, Bernd Storckkal az EB előtt például egy Elefántcsontpart elleni döntetlen és egy-egy németek és svédek ellen elszenvedett szűk vereség volt a mérleg, amit a hazai portálok ki is emeltek, hiszen így tényleg képesek voltunk felkészülni a VB-re és az osztrák csapat nem tudta, mit várhat tőlünk)

A csapatban vannak lyukas posztok, például a szélsőhátvéd posztja, de nincs klasszikus középcsatár a keretben és Neuer az egész szezont kihagyta sérülés miatt, (a felkészülés alatt azonban bravúrok sorát mutatta be, és német játékosként ő volt képes az utóbbi időben elérni azt, amit egyes sztárok, például Messi, Ronaldo, Ibrahimovic tettek, hogy rosszabb teljesítmény esetén is a legjobbként tartják számon, 2014-ben Michel Platini UEFA-elnök vezetésével komoly lobbi indult, hogy Aranylabdát is kapjon, hiszen megreformálta a posztját elsősorban Guardiola hatására - söprögető-kapus=sweeper-keeper) ő azonban jelenlétével is hatalmas pluszt ad a csapatnak.

Végezetül a német ligáról ejtenék egy szót. Egyedülálló módon a Bundesligában érvényes az 50+1 szabály, azaz az egyesületek nem kerülhetnek magánkézbe. Én a megtorpanást részben ennek tulajdonítom, ugyanis a hirtelen a fociba áramló nagy pénz hatására a fiatal német tehetségek a kisebb csapatoktól hamar külföldre kerülnek, ahol gyakran nem kapnak kellő lehetőséget, míg a német csapatok - a Bayernt is beleértve - olcsóbb külföldieket igazolnak, ennek hatására a nemzetközi mezőnyben is kezdenek lecsúszni.

Sztár: Talán Toni Kroos manapság a legmagasabban jegyzett futballista, aki vízhordó típusú, gyakran észrevehetetlen, de elképesztően hasznos középpályás. 

Fiatal tehetség: Itt Leon Goretzkát szeretném kiemelni, aki nagy kedvencem és jövőre már a Bayernben láthatom majd, remélem, ő kap majd lehetőséget Kroos mellett a középpályán. (de Kimmich, Süle, Werner vagy Draxler is 22 év alatti) 

Várható kezdő: Neuer(Ter Stegen)-Kimmich-Boateng(Süle)-Hummels-Hector(Plattenhardt)-Kroos-Khedira(Goretzka)-Müller(Brandt)-Reus(Gündogan)-Özil(Draxler)-Werner(Gomez) 

Néhány cserejátékost is kiemeltem, jelezve a keret mélységét. 

Megjegyzések