Modrić v Messi- a D csoport fenegyerekei

Zenit    2018-06-10 13:30:59

foci Alelnöki blog

A D-csoport két esélyes továbbjutójáról olvashattok egy kis összefoglalót az alábbiakban.

A horvát válogatott értéke: 360 millió Euro.

Az argentin válogatott értéke: 693 millió Euro.

A Balkán vezérhajója

Horvátország 1091-es magyar megszállása után 1918-ig a magyar korona alá tartozott, majd a jugioszláv állam része lett, függetlenségét 1991-ben nyerte el, 900 éves idegen uralom után. Közös múltunk emlékei sok téren jelen van mindkét kultúrában, sajnos azonban a futball terén ma már nem találunk túl sok közös vonást...

Az önálló horvát válogatott viszonylag fiatal. Az Osztrák-Magyar Monarchia, hasonlóan Nagy-Britanniához, tagállamainak külkön csapatokat engedett felállítani, így 1912-ben létrejött a horvát válogatott, melyet azonban az I.vh. hamar elsöpört, aztán jött a jugoszláv éra. 1940-től '44-ig ismét volt egy tiszavirág életű válogatottjuk, azonban ténylegesen 1990-től beszélhetünk önálló horvát labdarúgó válogatottról.

A fiatal kor azonban nem jelent tapasztalatlanságot: fennállásuk óta egyedül 2010-ban nem jutottak be vb-re, illetve 2000-ben eb-re. Legjobb eredményük vb-n eddig  egyí bronzérem, melyet 1998-ban szereztek, 5 eb-szereplésükből pedig 3-ban a negyeddöntőig jutottak.

A csapat legtöbb győzelmét eddig Izrael ellen aratta (9 mérkőzésből 8 győzelem, 1 döntetlen),  legtöbb vereségét pedig Portugáliától szenvedte el (4/4 vereség), de az Anglia elleni 7 heccsükből is 4 vereség, 1 döntetlen és  2 győzelem a mérleg.

A D-csoport tagjai közül pedig: Argentinával eddig 4 meccsen találkoztak, 2 vereség, 1-1 döntetlen és győzelem a mérleg. Izlanddal hatszor találkoztak, ebből 4 győzelem, 1 döntetlen, 1 vereség. Nigériával eddig még sosem csaptak össze, a két csapat tehát egxyben első egymás elleni meccsét fogja játszani Oroszországban.

A horvátok évek óta nagyon tudatosan építik az utánpótlásukat, minden játékosuk horvát, a 23 fős keretből 11-en 15M Euro feletti értékűek. Pedig kevesebb, mint felannyian vannak, mint mi, és a gazdaságuk is rosszabb a mienknél. Ebből is látszik, hogy a futball nem csak pénz kérdése, a jó munka mindenhol megtérül. Sokat tanulhatnánk a horvát modelltől, mivel egyértelműen létszik: működik.

Sztár: Modric vagy Rakatic, ennek eldöntését a Kedves Olvasóra bízzuk. 

Ifjú tehetség: Mateo Kovacic. 2013 óta a horvát válogatott tagja, az fiatal horvát három éve a Real játékosa, szerződése 2021-ig tart.

Várható kezdő: D.Subasic-D.Vida-D.Corluka-D.Lovren-I.Strinic-M.Badelj-I.Rakitic-A.Rebic-L.Modric-I.Persic-M.Mandzukic

 

 

Az argentin "Égszínkék-fehérek"

Az argentin válogatott egyike a legrégibb futballcsapatoknak, 1901-ben játszották első mérkőzésüket Uruguay ellen, melyet 3-2-re meg is nyertek.

Legnagyobb győzelmük az 1942-es 12:0-s tarolás Ecuador ellen, vereségeik között több 5:0-s és 6:1-es meccs is van, legújabb az idei csúfos kudarc a spanyolok ellen márciusban.

Aranyérmük eddig kétszer jött össze vb-n, a Messi-féle furcsa átok talán idén törik meg. (Ismeretes, hogy Messi szinte mindent megnyert már, de nemzeti színekben még nem nyertek vb-t, legutóbb egy-nullára búcsúztak a döntőben a németek ellen. 

Az argentinok mindig is a világ élvonalába tartoztak, nem kérdés, hogy idén esélyesek az aranyra. Saját csapataik azonban nem igazán vannak a nemzetközi élvonalban, szegényebb ország kévén az idegenlégiósaikban bíznak. 

Az argentin csapat, bár összeszokott, de hatalmas különbségek vannak a játékosok között. Messi és Dybala teszik ki a csapat értékének nagyjából harmadát, legtöbb játékosuk 10-15M Euro értékűek. Közismert mondás, hogy egy fecske nem csinál nyarat, nagy talány, hogy a csapat fel tud-e zárkózni Messihez. (Szerintem a válasz egyébként igen. A portugálok hasonló problémával küzdenek, ez mégis elég volt az EB győzelemhez.)

Sztár: nem kérdés, egyértelműen Willy Caballero :)

Feltörekvő tehetség: Lautaro Martinez

Várható kezdő: W.Caballero-F.Bustos-N.Otamendi-F.Fazio-N.Tagliafico-L.Biglia-L.Paredes-M.Lanzini-Lo Ceslo-Di María- Lionel Messi

Megjegyzések