Irán és Marokkó- a sivatagi derbi

Zenit    2018-06-07 20:45:55

Alelnöki blog foci

A B csoport két kevésbé ismert csapatáról olvashattok rövid összefoglalót az alábbiakban. 

Iráni csapat összértéke: 43,05 millió Euro

Marokkó: 125,05 millió Euro

Irán, "a perzsák országa".

Persis szót a mai Irán területén elterülő államalakulatra először a Kr.e.: VI. században használták görög történetírók. A perzsák fontos szerepet töltöttek be az ókori történelemben, nyugaton főleg a görög-perzsa háborúk kapcsán találkozunk ezzel a kultúrával, amely a hellenisztikus korban a világ egyik legfejlettebb régiója volt. Sajnos az ókor után a térség már nem tudta visszaszerezni régi fényét, ma Irán egy viszonylag fejletlen teokrácia, azaz olyan állam, ahol a hatalom a vallási vezetők kezében összpontosul. A siíta iszlám vezető állama. 

Irán magáénak tudhatja az egyik legerősebb ázsiai nemzeti futballcsapatot, az utóbbi időben egyre gyakrabban kerülnek be a világbajnokságba (1978, 1996, 2008, 2014, 2018), azonban eddig még sosem jutottak tovább a csoportkörből, és látván az ellenfeleiket, erre idén sincs túl sok esély

Az irániak szeretik a focit, a városok utcáin gyakori látvány a zsugázó srácok csapatai. Érdekesség, hogy jelenleg portugál edzőjük van, amely portugál nemzet a B-csoport talán legnagyobb esélyese. A nemzeti válogatottnak egyébként igen minimalista nevük van, becenevük egyszerűen "Nemzeti Csapat".

Az irániak egyébként értek már el megdöbbentő eredményeket: 2000-ben a Guam-szigetek ellen 19:0-ra győztek. Legnagyobb gól nélküli vereségük két 5:0-ás meccs, amiből egyet nekünk köszönhetnek még 1972-ből.

Friss hír, hogy mind Koszovó, mind Görögország lemondta a vb előtti barátságos meccsét Iránnal, így a felkészülésük rendkívül megnehezült.

Sztár: S.Azmoun (értéke 9 millió Euró), aki az orosz Rubin játékosa.

Ifjú tehetség: Alireza Jahanbahksh. Az AZ Alkmaar 24 éves játékosa, aki nyáron a Bundesligába szeretne igazolni

Várható kezdő: Beiranvand-Rezaeian-Pouraliganji-Cheshmi-Mohammadi-Hosseini-Ebrahimi-Ezatolahi-Jahanbahksh-Taremi-Azmoun

 

 

 

Az Atlasz királyai

A marokkói csapat beceneve kissé nagyzolónak hathat, azonban minden alapjuk megvan erre a névre: már négyszer szerepeltek vb-n, az idei lesz az ötödik, épp mint a perzsáknak. További hasonlóság  a két ország teljesítménye között,  hogy saját kontinensükön szintén az övék az egyik legjobb csapat. 1986-ban Marokkó volt az első afrikai ország amely csoportelsőként bejutott a nyolcaddöntőbe ('86-ban Marokkó Lengyelországot, Angliát és az idén szintén ellenfél Portugáliát utasította maga mögé!), de a bravúr után az NSZK 1:0-ra kiütötte őket.

1976-ban Afrika-kupát nyertek, eddig ezt egyszer tették meg. 

A marokkóiak eddigi legnagyobb győzelmüket a szaúdiak ellen érték el '68-ban, 13:1-re semmisítették meg az idén A csoportos válogatottat. Legnagyobb vereségüket pedig tőlünk szenvedték el: 1964-ben 6:0-ra aláztuk meg szegény atlasziakat.

A marokkói foci elég gyorsan fejlődik, ezt jól jelzi a válogatott relatív magas összértéke, valamint hogy 3 20M-nál drágább játékossal rendelkeznek. A B csoport 3. helyére talán ők a legesélyesebbek, nagy kérdés, hogy mire mennek majd az irániakkal. A két csapat legreálisabb esélye egy győzelemre épp egymás ellen van, az egymás elleni meccseik sorsdöntőek lehetnek a helyezésükkel kapcsolatban. Jelenleg francia edzőjük van, akivel 2016 óta dolgozik együtt az afrikai csapat.

Sztár:  A. Hairkt, az FC Schalke játékosa (25M Euro).

Várható kezdő: Bono-Hakimi-Saiss-Benatia-Mendyl-Amrabat-Belhanda-Harit Ziyech-Boutaib-Mehdi

Feltörekvő tehetség: Benatia. Az Udinese, Roma, Bayern lépcsőt végigjárva érkezett Torinóba, ahol Barzagli szerepét örökölte meg a Juve 5 védő felállásában Amine Harit tavaly igazolt a Nantestól a Schalkéhoz, de rögtön berobbant, a támadó középpályást több Premier League élklub és a Bayern is csábítja, a gelsenkircheniek foggal-körömmel ragaszkodnak hozzá.

 

 

 

 

Megjegyzések