Az ibériai verseny- Ramos vagy Ronaldo?

Zenit    2018-06-06 15:13:41

sport Alelnöki blog

A mediterrán régió két futballóriás nemzetével, a portugálokkal és a spanyolokkal kezdjük a B csoportról szóló összeállításunkat.

Ramos

A csapat értéke: 1062,8 millió Euro, a legértékesebb játékos Sergio Busquets (82,15M Euro)

A spanyol labdarúgás mindig is a világ élvonalába tartozott, jelenleg négy nemzetközi szinten is rendkívül elismert csapat uralja a Primera División-t, az Atletico, a Real, a Valencia és a Barca. Ilyen háttérrel nem csoda, hogy a 23 fős keretben csak  6 olyan játékos van, akik külföldön játszanak. Puskás öcsi is végül Spanyolországban találta meg a helyét, így magyar vonatkozása is van a spanyol focinak.

A La Furiána már többször bizonyított: eddig háromszor nyert EB-t és egyszer VB-t. A spanyolok határozottan kijelentették, hogy a győzelemig nem állnak meg. Én nem tartom lehetetlennek, hogy kijavítsák a csúfos 2014-es fiaskót, mikor is a címvédő spanyolokat Hollandia 5-1-re, Chile 2-0-ra, Ausztrália(!) pedig 3-0-ra totálisan kiütötte. Címvédő addig 4 gólt sem kapott, nemhogy ötöt. Most minden az összhangon és az eltökéltségen múlik- többen csapattársak a nagy spanyol kluboknál, ez értékes előny lehet még a későbbiekben.

Bár Spanyolország gazdasága még mindig nem tért magához a válság után (az éves növekedés legtöbbször nem éri el az 1%-ot sem), a futball ezt alig sínylette meg, sőt! A FIFA világranglista élére először épp 2008-ban kerültek fel, valamint ebben az időben csinálták meg a maguk csodáját: 2008-ban EB, 2010-ben VB, 2012-ben ismét EB győztesek lettek. Aztán jött egy leívelő szakasz, a már említett csúfos 2014-es kiesés, majd 2016-ban az olimpián sem vettek részt, azonban ma már sok elemző a brazilok mellett a spanyolokat tartja a legesélyesebbnek a 2018-as oroszországi vb győzelmére.

A felívelés nem a véletlen műve, ellenben a lejtmenettel. 2014-ben a spanyolokat sokkolta a holland gőzhenger irtózatos ereje, lélektanilag összeomlottak, a többi pedig már történelem. Nem a játékosokkal volt/van baj, hiszen Silva, Ramos vagy épp Asensio nem a legkisebb nevek, egyszerűen fejben kell ott lenni.

A ’18-as vb nagy talánya Julen Lopetegui csapata, az biztos, hogy senkinek sem szabad lebecsülnie őket, és mindenképp a győzelmi esélyesek között van a helyük. A B-csoport nagy meccse egyértelműen a portugál-spanyol lesz, ennek lehetséges kimeneteléről a Ronaldoékat taglaló cikkben térünk ki.

Sztár: Ramos. Ronaldo csapattársa 45 millió Eurot ér, tavaly 4 gólt lőtt a Real színeiben. Tehetséges játékos, azt hiszem nem kell őt bemutatnunk olvasóinknak. 

Fiatal tehetség: Asensio. A Real csatára 2016-ban lett válogatott játékos, ezidáig még egy gólt sem szerzett ebbéli minőségében, itt az idő, hogy ezen változtasson. 

Valószínűsített kezdőcsapat: De Gea-Carvajal-Ramos-Pique-Alba-Koke-Iniesta-Thiago-Isco-Costa-Asensio

Ronaldo

Portugália méretben, lakosságban, gazdaságban figyelemreméltóan hasonlít hazánkra, legnagyobb sajnálatunkra a hasonlóságok sora a futballhoz érve megszakad: bár 2016-ban egy kitűnő hangulatú mérkőzésen ikszeltünk a zöldekkel, idén erre már sajnos biztosan nem lesz esélyünk.

A nemzeti válogatott értéke 465,5 millió Euro, ebből csak Ronaldo 100 milliót tesz ki.

A portugál csapat bizonyítani akar- nemcsak magának, hanem az egész világnak. VB elődöntőt eddig csupán kétszer játszottak, ebből egyszer bronz született, legnagyobb eredményük egyértelműen a két évvel ezelőtti EB győzelem. Sokan kritikusak azzal a meccsel kapcsolatban, és valóban jogosan merül fel, hogy az igazán nagy teljesítményt azért nem nyújtó portugálok miként lettek végül győztesek- ráadásul a nagy focinemzetek közül egyedül ők nem szerepeltek az emlékezetes „halál-ágon” (Franciaország, Anglia, Németország, Spanyolország, Olaszország az egyik oldalon, míg a portugáloknak Lengyelország, Belgium és Wales jutott a nagyobbakból).

Akárhogy is, sziklaszilárd tény, hogy Ronaldoék EB bajnoki címmel a hátuk mögött indulhatnak neki a kies orosz pusztának, és kis szerencsével, taktikázással, lélekjelenléttel; egyszóval az EB-n már megtapasztalt körülmények összejátszásával akár még sikerülhet is nekik. Bár őszintén szólva, személy szerint kétlem, hogy a sok Silva együtt megváltaná a világot.

Várható kezdőcsapat: Patricio(k)-Pepe-Cédric-Dias-Guerreiro(v)-William-Mario—Moutinho-B.Fernandes(kö)-Ronaldo-A.Silva(cs)

Sztár: Ronaldo, ez nem is kérdés.              

Fiatal tehetség: André Silva. A 22 éves tehetség jelenleg az AC Milan csatára, ahová szinte pontosan egy éve szerződött le. A vb nagy lehetőséget jelent az ifjú számára, csak rajta múlik, hogy használja ki.

És akkor, nézzük azt a portugál-spanyol esélylatolgatást!

Ronaldo egyértelműen a portugálok húzóembere, de ő azon a szinten áll, aki egyszemélyes hadseregként képes átgázolni a legjobb védőkön is- bár mint tudjuk, az izlandi továbbfejlesztett angol-típusú grundfoci a legnagyobbaknak is képes megálljt parancsolni, ugyanakkor ez a játékmodor nagyon karakteridegen a déli mediterránium lakóitól. Mind a portugálok, mind a spanyolok gyengéje a védekezés, azonban a két csapat nagyon jól tudja, hogy a továbbjutásuk sorsa nem kettőjük között dől el, ezért vagy egy rettentően unalmas, gólszegény meccset fogunk kapni, vagy egy határozott, gyors és támadó szellemű játékot, mindez a játékosok stratégiájától függ. Sajnos a biztosra játszás valószínűbbnek tűnik. Pedig a spanyoloknak kiváló lehetőségük nyílna arra, hogy onnan folytassák, ahol 2012-ben abbahagyták, ahogy a portugálok is példát statuálhatnak keleti szomszédjuknak, megmutatva a világnak, ki az úr a háznál.

A szerkesztőség bízik a második, gólban gazdag forgatókönyv megvalósulásában.

Megjegyzések