Gőzmozdony a gyorsjáraton - a Szbornaja-expressz

Zenit    2018-06-05 20:43:00

Rovatunkban elsőként a házigazda Oroszország válogatottját mutatjuk be. Csapat összértéke: 137,83 millió euró

Az orosz klubfoci (a Premjer Liga, ahol a 23 fős keretből 22 fő játszik) az utóbbi időben sokmindent át kellett vészeljen. Bár a 2000-es évek elejétől rendszeres BL-résztvevők, nem egyszer továbbjutók voltak, ezt legtöbbször nagy számú idegenlégióssal érték el. A 2014-es rubelválság rosszul érintette a klubokat, mivel a külföldiek  legtöbbje dollárban kapta fizetését. Az egyetlen csapat, amely ezt kevésbé érzékelte, Putyin és Medvegyev szülővárosának csapata, az állami olajcég Gazprom tulajdonában álló Zenit Szentpétervár volt, amely továbbra is temérdek pénzt költött légiósokra. Ekkor azonban a sikertelen brazíliai vb után (az orosz csapat a csoportkörben búcsúzott) 6 főben maximalizálták a keretben lévő légiósok számát. A döntést André Villás-Boas, a Zenit akkori edzője hatalmas hibának minősítette, ami az orosz foci fejlődését gátolja. Nem lett igaza. A most befejeződött szezonban a fiatal oroszokra építő Lokomotiv Moszkva lett a bajnok, a légiósaitól megválni kényszerülő Zenit csupán az ötödik helyen végzett. (túl van a Zeniten :)) A csapatok elkezdtek az utánpótlásra költeni, így megkezdődhetett a sokáig halogatott generációváltás, (Arsavin és a Berezutszkij-testvérek 2014-ben negyven felett is a kezdőben voltak, most egy pár 30 feletti játékos van, a legtöbb viszont 25 év alatti) és bár a végső esélyesek közé nem sorolnám a csapatot, a csoportból való továbbjutásra még Kokorin hiányában is minden esélye megvan Sztaniszlav Csercseszov fiainak. Eddig csak Dél-Afrika nem jutott tovább csoportjából rendezőként még 2010-ben, az oroszok nem kívánnak nyomdokaikba lépni. Várhatóan Egyiptommal kell megharcolnia a Szbornajának a továbbjutásért, kérdés, hogy az arab ország csapatának sztárja, Szalah milyen állapotban lesz a tornán sérülését követően.

Bár eddig nem szívesen igazoltak orosz játékosok más bajnokságokba, (csak Cserisev játszik külföldön a csapatból; a légiósszabály miatt magas a honi labdarúgók fizetése) ez a vb sokaknak kiugrási lehetőséget jelenthet, hogy nyugati topbajnokságokba igazoljanak, és az orosz labdarúgást újra a világ élvonalába emeljék. 

Sztár: A CSZKA Moszkva játékosa, Alen Dzagojev tehetségét már sokszor bizonyította, most vezérré kell váljon, hogy tehermentesítse a védelmet a középpályán.

Fiatal tehetség: A 22 éves Alekszej Mirancsuk a bajnok Lokomotiv alapembere, akit a Tottenham és a Dortmund is figyel, a vébén a Fedor Szmolov vezette csatársort kell majd kiszolgálnia.

Várható kezdő: Akinfejev-M.Fernandes-Ignasevics-Granat-Kudrjasov-Dzagojev-Zobnin-Mirancsuk-Golovin-Cserisev-Szmolov

Megjegyzések