Egy ingázó élete

Zenit    2018-05-28 07:42:56

ingázó diák vonat Alelnöki blog Alelnöki blog

Mennyire éri meg, vagy épp nem éri meg bejárni az agglomerációból? 

Sokan tudják, hogy százhalombattai vagyok, ugyanis mint minden százhalombattai, én is büszkén dicsekszem ezzel. Ha másért nem, már csak azért megéri hosszabban elbeszélgetni egy battaival, hogy megbizonyosodjatok az állításom igazáról.

Szerencsére ott jó az infrastruktúra, az utak minősége simán van belvárosi szinten, sok helyen jobb is. Dehát hiába, dicsőséges állami buszcégünk valamiért mindig megtalálja a leginkább zavaró/idegesítő/életkedv-elvevő megoldást utasai számára. Bevallom, kell valamiféle zsenialitás ehhez is. Máig nem értem, hogy tudnak a Volánbuszok irdatlanul zötykölődni még az új, jóminőségű utakon is. 

Ezért van az, hogy míg autóval 7-8, biciklivel normál tempóban 15, addig busszal 30-35 perc beérnem a helyi vasútállomásra. Ha lekésem, várhatok fél órát. (Három évvel ezelőttig 15 percenként jártak a buszok.)

Itt kezdődik a második menet. Jelenleg dicső állami vasúttársaságunk épp felújít. Ami alapvetően jó (bár előbb lássuk a végeredményt) ugyanakkor ebben a cikkben az én szemszögemet mutatom be. Azaz ebből én csak annyit látok, hogy a 45 perces menetidő jelenleg 50-55 perces*, és az eddigi 30p helyett óránként járnak a buszok- minden óra 40-kor, ami azt jelenti, hogy legjobb esetben 25 percem van eljutni a sulitól a Délibe.

Külön kiemelendő, hogy a dicsőséges vállalatok klubja (akár busz, akár vonat, de inkább vonat) időnként gondol egyet, és 10-15-20-25-30 perc késésekért kéri "türelmüket szíves elnézésüket". 

Bp-re érve már kezd javulni a dolog. Kelenföldön és a Déliben is leszállhatok, kedvtől függően itt vagy ott. Innen a suliig előbbivel 20, utóbbival 15 perc beérnem.

 

Látható, hogy az agglomerált életmódhoz kell türelem és bizonyos fokú közöny. Már ha nem akarok belehalni az állandó idegeskedésbe.

Ezért határozottan örülök, hogy az EJG-ben 8:15-kor kezdődik az élet (a 7:15-ös kezdés még mindig halál), nemtudom, ki volt az ötletgazda, de nagyon köszönöm neki.

*nem tudom, mi ebben a logika, de a beutazás menetideje viszont nem változott. A hosszabb útidő a hazaútra érvényes.

 

 

 

Agglomerált menetrend:

6:00- felkelés

6:05- na, ma lekésem-e a buszt? 

6:05-6:28- minenféle előkészület, gyakori megállásokkal

6:28- az olümposziak feldobnak egy érmét, és eldöntik, hogy elérem-e a buszom.

6:33- azon gondolkozom, miért szeretnek ennyire az olümposziak

7:03- épphogy, de elkaptam a vonatom.

7:50- Kelenföld. Eszembe jut, hogy Bp nem alvóváros. Idegesít a tömeg, de inkább nem gondolok erre, mert része vagyok.

8:10- egy újabb győzelem. Jutalmul megszólel a csengő.

 

 

Zárszó: a közlekedés rossz, lehetne rosszabb. Szerencsére az a színvonalú oktatás és nevelés,  barátok-közösség, amit itt kapunk, napról-napra kárpótol.

Megjegyzések