×

Az "Igen"-re kattintva elküldheted csatlakozási kérelmedet, amelyet a szerkesztőség vezetői jóváhagyhatnak vagy elutasíthatnak. Értesíteni fogunk, ha megszületett a szerkesztők döntése.
Zenit
A metróbusz, avagy innováció a nagyvárosi tömegközlekedésben

A metróbusz, avagy innováció a nagyvárosi tömegközlekedésben

Cikksorozatunk második részében olyan korszerű  költséghatékony közlekedési megoldásokat járunk körbe, amelyek azt jelzik, minden téren fejlődik a technika. Ezen megoldásokra Magyarországon mindeddig kevés példát látni, a jövőben reneszánszuk várható.

Interjú Zsíros László Róberttel, a Szertár alapítójával

Interjú Zsíros László Róberttel, a Szertár alapítójával

Interjúm Zsíros László Róberttel, a Szertár tudománynépszerűsítő Youtube csatorna és podcast ötletgazdájával.

VIKINGEK!!! VI. Ragnarök

VIKINGEK!!! VI. Ragnarök

A föld lángba borul, a tengerek felforrnak és elnyelnek mindent: embert, törpét, elfet, istent, óriást. Az istenek tudják jól: semmit sem tehetnek, hogy megelőzzék a katasztrófát.

Magyarország a világban, és az atlasz

Magyarország a világban, és az atlasz

Akit érdekel a földrajz, vagy csak szereti az infografikákat, annak nagyon ajánlom ezeket a bizonyos honlapokat.

Ady 100

Ady 100

A Szerkesztőség Ady Endre halálának 100. évfordulója alkalmából pár, számára kedves Ady verssel tiszteleg a költő emléke előtt.

Ha nem lenne, kiabálna

Ha nem lenne, kiabálna

Értekezés Tarr Béla Werckmeister harmóniák című filmjéről

Okosíts az alapoktól

Okosíts az alapoktól

Visszatér a Zenit, az új év alkalmából új, közlekedési rovat nyílik.

Világűr- új cikksorozat!

Világűr- új cikksorozat!

Az emberiség egy pöttöm kis foltocskán tengeti életét már 200 000 éve- a világűr mércéjével mérve csupán egy szempillantás óta létezünk. Egy hosszú utazásra szeretnélek elkísérni titeket térben és időben, hogy megmutathassam  a csillagászat számomra legmegkapóbb érdekességeit. 

Cikkíró pályázatot hirdetünk!

Cikkíró pályázatot hirdetünk!

Szerkesztőségünk cikkíró pályázatot hirdet! A nyertesek jutalomban részesülnek, és felvételt nyerhetnek a szerkesztőségbe, valamint osztályuk pontot kap az év osztálya versenyen!

Figyelem! A pályázat csak a Budapest V. Kerületi Eötvös József Gimnázium tanulóira vonatkozik!

 

Frankeinstein201

Frankeinstein201

Mary Shelley 1797-ben ezen a napon látta meg a napvilágot. Műve, a Frankeinstein, avagy a modern Prométheusz elképesztően mély hatással volt a kultúránkra.

VIKINGEK!!! V. Vérvörös Szajna

VIKINGEK!!! V. Vérvörös Szajna

Alfréd győzött. Wessex, az utolsó angolszász királyság helyzete stabilizálódott, így megkezdődhetett az ország rendbetétele- és a felkészülés a visszavágásra.

Eközben keleten a frankok királyt köszöntöttek király után, a helyzet igen instabil volt- reményt csak a birodalom újbóli egyesítése adott. De elég ránézni egy mai térképre, és tudjuk, hogy nem így lett- az egyik ok éppen az északiak voltak. A viking terror a csúcspontjához érkezett- hogy aztán örökre elcsendesedjen.

Ízekre szedve

Ízekre szedve

Az ételek élvezete már az első civilizációk megjelenésétől fogva fontos szerepet játszik az emberek életében. Az étkezés és kultúra kapcsolatával foglalkozó tudomány, a gasztronómia, nagy múltra tekint vissza. Azonban a konyhaművészet szerelmeseit most egy új, gyorsan fejlődő trend tartja lázban, mely ételeinket egészségesebbé, könnyebben elkészíthetővé, és nem mellesleg finomabbá teszi.

Fellángolás a mederben

Fellángolás a mederben

Augusztus 20-a államalapításunk és Szent István királyunk ünnepe és talán az egyetlen olyan magyar világi ünnep, amelyen nem a múltunkon kell szomorkodnunk. Idén, első királyunk szentté avatásának 935. évfordulóján ráadásul a budapesti állami ünnepség három napos volt, az egész hosszú hétvégén át tartott.

Sokoldalú Albánia

Sokoldalú Albánia

A képen: pálmafák szegélyezik az Enver Hoxha, néhai albán államférfi mauzóleumához vezető utat. Az építmény, hamarosan kezdődő felújítása után, modern külsővel fogadja majd az évről-évre egyre nagyobb számban érkező turistákat. A háttérben egy multi üvegépülete és a Dajti-hegy látható. A sokáig a külvilágtól elzárt Albánia mára tárt karokkal várja a külföldieket. Az ország egyre inkább nyugatiasodik, amit az árak emelkedése és a boltokban lévő külföldi termékek nagy száma is jelez. Kérdés, az erőltetett globalizáció-e a helyes út egy olyan ország számára, amely ennyi ideig képes volt megőrizni sajátos karakterét.

VIKINGEK!!! IV. Az utolsó királyság

VIKINGEK!!! IV. Az utolsó királyság

Hat évvel a britanniai viking invázió kezdete után már csak Wessex és Mercia szász királyságai állták a sarat. Alfréd, Wessex ifjú királya Ashtown után lefizette a vikingeket, így azok a következő években Mercia felé fordultak: az alig hét évtizede még Nagy Károly elismerését is kivívó angolszász királyság története a végéhez közeledett.