Közvéleménykutatás - Elnökválasztás 2018

Választási Bizottság    2018-02-24 15:22:01

vélemény kutatás köz választás elnök jelölt 2018 Google form

Egy rövid kérdőív a DÖ Elnökválasztással kapcsolatban, az elemzés a napokban még frissül.

A form elérhető itt: https://goo.gl/forms/UUqtqiOCWHpytVh32

Az eddigi eredmények alapján nagyon szoros a verseny:

Több, mint 400 kitöltés után a szavazók első preferenciáinál a Kimpárt jelöltje 32,4%-on áll, a mögötte 30%-al ENF és 20,3%-al a Kótyagos Kecske Mozgalom jelölte, a kitöltők többi része még bizonytalan.

A  választáson azonban lehetőség lesz a jelölteket rangosorolni, így a mostani 3 jelöltes esetben a választás kvázi kétfordulós. Így az első körben legkevesebb szavazatot szerző jelölt kisesik, de támogatóinak második preferenciái még játékban maradnak, a szavazatok "átruházódhatnak".

Mit is jelent ez a kutatás eredményei szerint? Ha a választás százalékos megoszlásban így játszódna le, Kasoly Benedek kiesne, jelentős szavazótábora azonban potenciálisan megváltoztathatja a választás kimenetelét. Jelen esetben ez amiatt, hogy a második preferenciáknál nagyobb a bizonytalanság (42,6%!) és vannak akik második helyen is őt jelöltek be (ez a választáson nehézkes és kockázatos lenne több okból kifolyólag), hiába támogatnák 16%-al többen Murgulyt Balázst, Kim Levente a teljesen érvényesen szavazók között 1% különbséggel nyerné a választást.

Murguly Balázs táborában amúgy több, mint kétszer annyian szavaznának át a Kimpárt jelöltjére, ha az övék kiesne, mint a Kótyagos Kecske Mozgalomére, Kim Levente szavazói között is majdnem eléri ezt az arányt azok száma, akik a másik 10-es jelöltre ruháznák át a szavazatukat. Ez azt jelenti, ha a két 10-es jelölt közül az egyik kiesik, az átruházódó szavazatok a másik jelölt jelenlegi előnyénél is jobban megdobnák a "második fordulóban".

(A kutatás eredményei nagyrészt februári kitöltések alapján készültek, a form szabadon kitölthető volt, ám a gyanús válaszok aránya nem torzít számottevően, az adatok tájékozató jellegűek.)

Megjegyzések