Elnökválasztás 2018: Hogyan kampányoljak?

Választási Bizottság    2018-02-06 15:21:56

kampány tutorial HowTo választás elnök jelölés

Ötletek egy sikeres DÖ választási kampányhoz.

Az előző kettő év elnökválasztási kampányai nem voltak valami színesek-szagosak, az tény. Ha azonban gondolkozol azon, hogy jelölteted magad és jobbá szeretnéd tenni az Eötvöst a következő generációknak, tedd magasabbra a lécet! Megéri, mert egy jó kampány később a céljaid elérésében is segít.

Íme 10 tipp, ami segíthet abban, hogy beindítsd a kampányod:

1. Szerezz egy kampánycsapatot

A legfontosabb, amit érdemes tudni a kampányolásról: Nem egyemberes feladat. Megpróbálkozhatsz vele egyedül is, de sokkal könyebb, ha egy megbízható csapat áll mögötted. Egy jó kampány nemcsak a jelöltről, hanem a csapatáról is szól, hiszen a kormányzás sem egyedül a DÖ Elnöke feladata. Együtt több ötlettel tudtok előállni, többeket tudtok személyesen felkeresni és minden gyorsabban haladhat.

Kampánycsapatot állhat akár közeli barátokból, osztálytársakból, DÖ-s párttsársakból, képviselőkből vagy olyan aktivistákból, akiket az ötleteiddel toroboztál.

2. Legyél képben a dátumokkal és kezdj el aláírásokat gyűjteni!

Hiába kampányolsz, ha nem vagy rajta a szavazólapon. Ne maradj le a jelölésről és gyűjtsd össze időben a 80 aláírást. Ismerd meg a többi fontos dátumot is, nehogy kifuss az időből!

3. Készíts egy programot!

Nem csak azért mert kell, hanem azért mert ha nem viccből indulsz, akkor valahova le kell írnod a céljaidat. Ha viccből indulsz akkor is. Hogy néz ki egy program? Benne van minden terved, amivel jobbá akarod tenni az Eötvöst DÖ Elnökként. Milyen álláspontot képviselsz vitás ügyekben, mivel maradnál a diáksággal kapcsolatban, milyen pozíciókba kit neveznél ki?

Programod legyen elérhető egy helyen egészben, erre a legjobb hely talán pont a DÖ honlap, de részletekben mindenfelé kiplakátolhatod, hogy könnyebben emészthető legyen.

4. Kampányolj neten!

Egy jól menedzselt, aktív facebook kampányoldal, -csoport, instagram lehet a kulcsa, hogy elérd az Eötvös-Diákot, akit meg akarsz győzni. Azon kívül, hogy egy jó kampány mindenhol jelen van, a közösségi média mellett szól az is, hogy itt tud leginkább kétoldalú is lenni a kommunikáció.

A kampányvideó lehet az egyik legmeggyőzőbb eszközöd. Egyrészt energiabefektetést igényel és mutatja, hogy komolyan gondolod a választást. Másrészt ezzel személyesebbé tudod tenni a netes kampányt, mint szimpla szöveges posztokkal. Legyen az programismertető, kérdezz-felelek, vlog, tagbemutató videó, tapasztalatok szerint egy magasabb szintre viszi a kampányt.

Egy másik jó platformod lehet az e5vosdo.hu, ahol most olvasod ezt a cikket. Ha itt megosztod a programod, vagy cikkbe öntöd a véleményed a diákélet ilyen-olyan oldalairól, azt megosztjuk a DÖ-s felületeken, hogy mindenkihez eljuthasson.

5. Kampányolj feltűnően az épületben!

Nem elég a netes felületeket uralni, egy jó kampány jelen van az Eötvös folyósóin vagy akár a termekben. Minél kreatívabb, feltűnőbb plakátokkal, térplasztikákkal, pultokkal, aktivistákkal szálljátok meg az épületet, annál jobban megmarad a választókban az üzeneted.

6. Kampányolj személyesen! Ne hagyd ki a vitát vagy a Diákfórumot!

Nagy eseménynek ígérkezik az idei vita, amiről egy komoly elnökjelölt nem maradhat ki. Itt szemtől szembe ütköztethetitek az álláspontjaitokat és győzhetitek meg a közönséget.

Egy másik fontos esemény lesz a Diákfórum, ami arról szól, hogy a bárki eljöhessen és megbeszélhesse az iskola problémásabb ügyeit. Itt Te tudhatsz meg sokat arról, hogy a diákokat mi foglalkoztatja.

7. Tartsd be a szabályokat!

Minél pörgősebb a kampány, annál biztosabb, hogy lesznek konfliktusok a jelöltek között. Ám abból senki sem jön ki jól, ha a a jelöltek már nem a terveiken hanem állítólagos hazugságokon, csalásokon, plakátletépkedésen vitatkoznak. A negatív kampány nem tiltott, de ne csapjon át személyeskedésbe!

8. Járj nyitott szemmel és újíts!

Egy DÖs-nek mindig van mit megismernie. Legyenek azok érdekes tények az Eötvös történelméből, a DÖ legmerészebb tervei pár tíz évvel korábbról vagy egyes tanáraink vélekedése az iskolai légkör változásáról. Ha nyitott szemmel jársz és keresed, hogy min, legyen az akármilyen apróság, lehetne javítani, nem fogysz ki az ötletekből.

9. Aktivizáld a támogatóid!

A kampány nem csak a választók meggyőzéséről szól. Ha megnyerted a választást, a lendület, amit ezzel szereztél, az ami igazán lehetővé teheti, hogy elérd a céljaidat. Ezért érdemes elkezdeni azon gondolkodni, hogy passzív támogatóid miben tudnak majd segíteni, akár még a kampány alatt.

10. Találd ki mit csinálsz a választás után!

Mielőtt még a diákság szavazna: gondold végig, mit láttál az ellenfeleiében. Ha voltak jó ötleteik, akkor miket vennél át, ha nyertél, esetleg felajánlanál-e nekik egy két kormánypozíciót, hogy megvalósíthassák őket? Ha vesztenél, kivel működnél együtt szívesen egy utólagos megállapodásban? Hogyan folytatnád a DÖ-s karriered, miután ennyi diák támogatását megszerezted? Nem csak az elnökséggel lehet nyerni, csapatod képviselői helyeket szerezhet a DÖ Parlamentben, azaz ellenzékből benyújthatjátok az összes javaslatotokat és ha megszerzitek a többséget, az új kormány köteles lesz végrehajtani, vagy bizottságok keretében akár  magatok vezethetitek a projekteket.

+1. A kampány nem ér véget a választással

Ha megnyerted a választást, akkor is szükséged lesz a diákság támogatottságára, hogy elérd a céljaidat DÖ Elnökként. Ha túlságosan eltávolodsz a választóktól, hamar elmegy a kedvük, hogy részt vegyenek az általad vezetett kormány akcióiban. Augusztusban pedig már egy új évfolyam aktivizálásán érdemes gondolkodni. Ne feledd, hogy a DÖ csak akkor tud igazán nagy dolgokat elérni azért, hogy az Eötvös jobb legyen, ha meg tudja győzni a diákokat (és a tanárokat) hogy érdemes érte tenni.

Megjegyzések