a Választási Bizottságról

Választási Bizottság    2018-02-04 20:52:01

választás bizottság szabály

Részlet a Választási Szabályzatból

A Választási Bizottság működése

A Választási Bizottság a DÖ választásait pártatlanul lebonyolító szervezet. Döntéseit szavazás útján hozza, szavazategyenlőség esetén a Választási Bizottság elnöke jogosult dönteni. A Választási Bizottság feladata az elnökválasztás szabályainak ismertetése és meghirdetése a diákok felé és az átmenet segítése.

A Választási Bizottság elnöke

A Választási Bizottság elnökét a Parlament választja meg a hivatal üresedése esetén legfeljebb egy évre. A Választási Bizottság elnöke a DÖ-ben más hivatalt nem tölthet be.
A Parlament a Választási Bizottság elnökét olyan diák személyében kéri fel, aki a mandátuma alatt a választások lebonyolítását pártatlanul tudja végezni és felügyeli és a választások tisztaságáért felelni tud. Lehetőség szerint a Választási Bizottság elnökének olyan diákot kell megválasztani, aki nem tagja részt a DÖ keretében pártként működő diákkörben. Amennyiben a DÖ munkáját aktívan követő diák nem vállalja a tisztség betöltését, a Parlament egy iskolai diákkör vezetőjét (pl. Rádióigazgatót, az Eötvös Diák egyik főszerkesztőjét, a Rendezőgárda vezetőjét) kéri fel Választási Bizottság elnökének.

A Választási Bizottság tagjai

A Választási Bizottság tagja lehet teljes jogú tag vagy megfigyelő tag. A teljes jogú tagok felhatalmazhatók arra, hogy a bizottság nevében eljárjanak. A Választási Bizottság elnöke a bizottság teljes jogú tagja. További teljes jogú tagokat a Választási Bizottság elnöke nevezhet ki, legfeljebb egy évig tartó megbízatással.
A Választási Bizottságba egy-egy megfigyelő tagot delegálhat a DÖ Kormánya, a Felügyelőbizottság és parlamenti képviselőcsoport (pártfrakció), valamint elnökválasztás idején minden elnökjelölt (miután a bizottság jelölését hitelesítette).

Megjegyzések