Hamarosan: Elnökválasztás 2018

Választási Bizottság    2018-02-04 20:31:47

elnök választás 2018 kampány jelölés párt

Február van: Izzanak a vonalak a közvéleménykutatóknál, mindenki sürög-forog a pártirodákban, a jelöltek lélekben felkészülnek rengeteg kézfogásra és cukorkaosztogatásra. Az Eötvös diáksága hamarosan új DÖ Elnököt választ.

Még hivatalosan el se kezdődött a választás, de már tele az iskola rejtélyes pártplakátokkal és megjelent az első kampányvideó is. Az elnökjelölt-aspiránsok száma 3-ra nőtt. De mit is jelent DÖ Elnököt választani?

A DÖ Elnöke a diáskág arca, akit közvetlenül választunk minden évben február-március folyamán. Kezdődik mindez a jelöléssel, amikor aki jelöltetni szeretné magát erre a magas preztízsű pozícióba, 80 aláírást kell összegyűjtenie. Ugyanennyi szükséges egy népszavazási kérdéshez, ami ekkortájt leadva szintén a szavazólapra kerül.

Majd a kampány keretében a jelöltek megpróbálják meggyőzni a diákokat arról, miért érdemes rájuk szavazni. Egy nyilvános vita is hagyományosan megrendezésre kerül a szavazás előtt.

A szavazás egy héten át szokott tartani. Ha 3 vagy több jelölt van, a jelölteket sorrendbe lehet állítani, hogy a kevésbé sikeresebb jelöltekre leadott szavazat se vesszen el. Végül, ha minden jól meg, még márciusban beiktatásra kerül sor és az új elnök megalakítja kormányát.

 

Az idei elnökválasztás legfontosabb dátumai a február 7-i parlamenten dőlnek el, ekkor alakul meg a Választási Bizottság, amely független lebonyolító félként funkcionál.

Megjegyzések