Második ülés - 54. évi DÖ Parlament

2017.09.20 15:30 - 2017.09.20 16:45

DÖ Parlament   

Parlament ülés 2017 E5N DÖ Hétvége választás

Szeptember 20-án gyűl másodszorra az idei DÖ Parlament. A speciális, alakuló ülés után meglehetősen hamar jön a következő plenáris ülése a képviselőknek, azonban rengeteg téma vár megtárgyalásra és mivel idén az előző két évnél korábban lesz az Eötvös Napok egy esetleges DÖ Tábor/Hétvégére is korábban sor kell, hogy kerüljön - ezekről például nem volt szó az előző ülésen.

Rendhagyó alkalom volt az előző pénteki a Parlament veterán látogatóinak és úgy tűnik, idén legfeljebb a már említett DÖ hétvége kezdete esik péntek délutánra (vagy esetleg még egy-egy bizottsági ülés) - hiszen az idei képviselők is a szerdát szavazták meg az általános ülésnapnak.

Az első szerdai plenáris ülésére a Parlamentnek pedig már szeptember 20-án sor kerül, hiszen Szántai Valentin DÖ Elnök már az alakuló ülésen bejelentette, hogy erre a hétre (a megszavazott ülésnapra) összehívja a testületet.

Mivel még nincs Házbizottság, nem jelenik meg külön a tervezett napirend - ennek most ez a cikk felel meg.

Az Eötvös Napok közelítenek, így erről biztosan lesz szó - azt még nem tudni, hogy programsorozat menetének mekkora része fog eldőlni egy esetleges DÖ hétvégén/táborban.

A DÖ hétvégéket, táborokat, kihelyezett üléseket hagyományosan az aktuális kormány szervezi, mint végrehajtó hatalom, ám a napirend így is Házbizottság (vagy a házelnök) ügye. Szántai Valentin DÖ Elnök már többször is jelezte azon szándékát, hogy a tavaly őszihez hasonló, egyéjszakás DÖ hétvégét szervezzen a kormánya az Eötvös épületében.

Innentől kezdve a részletek vannak hátra: hogy mikor kezdődjön, mikor legyen vége, ne legyen-e máshol, a képviselőkön, kormánytagokon és egyéb tisztségviselőkön kívül hány vendég jöhet stb. - ezekben a kérdésekben kell a képviselők többségének egyetértése.

Várhatóan felmerülnek még a következő témák is:

  • képviselők közötti kapcsolattartás menete, képviselőcsoportok
  • új bizottságok alakítása, bizottsági elnökök választása
  • a Házszabály megalkotása - a Házbizottság hivatalos megalakítása és megbízása a feladattal
  • üres pozíciók (Választási Bizottság elnöke, Felügyelőbizottság elnöke, parlamenti jegyző, parlamenti alelnökök, háznagy)
  • DÖ honlap használata és tervek

Várhatóan ezen az ülésen lesz a képviselők egyéni fotózása is - ez szerepel majd az adatbázisban és az e5vosdo.hu-n (akik nem szeretnének új fotót vagy nem tudnak részt venni az üléseken azokról a tavalyi, ha van olyan)

Régi (http) kommentek