5 DÖ csúcstalálkozója

2017.12.12 15:00 - 2017.12.12 18:00

Külügyi bizottság    2017-11-19 22:30:23

Fazekas ELTE Radnóti Apáczai VPG csúcs találkozó külügyek

Jövő hét kedden sok év után először újra közös gyűlést tart az akkori "Suliközi DÖ", amit 5 neves budapesti gimnázium diákképviselete alkot. A találkozót az Eötvös DÖ kezdeményezte és várhatóan minden iskola DÖ elnökei és külügyesei megjelennek rajta.

Az AVE iskoláinak diákönkormányzata (Apáczai ID, VPG DÖK) mellett a Fazekas DÖK és az ELTE Radnóti DÖK vesz még részt a találkozón. Míg előbbiekkel már idén volt három egyeztetés is, utóbbi dö-k elnökségeivel a DÖ idén vette fel a kapcsolatot, egy-egy informálisabb megbeszélést tartott a külügyi bizottság (F), illetve a házelnök (R).

A közös gyűlés célja, hogy közelebb hozzuk egymáshoz az iskolákat és megbeszéljük milyen lehetőségeink vannak együttműködésre, akár érdekképviseletről, programszervezésről vagy tapasztalatcseréről legyen szó. Egy ilyen több iskolás platform jó fórum lehet maguk a diákönkormányzatok közti párbeszédre, hiszen az se az ODP (országos diákparlament) és megyei fordulói, de az FDP (Független Diákparlament) nem ad igazán lehetőséget (más más okokból adódóan).

Annyit biztosan tudunk, hogy az 5 iskolában nagyon máshogy működik a DÖ, más szerepet vállal és a diákélet is más ütemterv szerint zajlik. Az Eötvös DÖ-höz leginkább az Apáczai ID hasonlít, ahol szintén évente van közvetlen elnökválasztás és valamilyen fajta bizottsági rendszer is elvileg kialakult. A VPG DÖK és a Fazekas DÖK ellenben rendkívüli módon különbözik, mind belső működés, mind szerepvállalás és az év menete tekintetében. A Radnóti DÖK-ről még nem tudunk sokat, csak hogy egy nagyon aktív diákképviseletnek tűnik és a Fazekassal már egy ideje van együttműködési programuk és részt vesznek az Apáczaival együtt az ART (Apáczai-Radnóti-Trefort - ELTE gyakorlóiskolák) csereprogramban is.

Jövő héten remélhetőleg ezeken a kérdéseken túllépve megismerjük minden oldalról azt, ami a dö vezetők szerint jól megy az iskolájukban (így akár a többiek is belekezdhetnek hasonlókba ha ott még egy adott ötlet nem merül fel de lehet lenne rá igény) és talán kevésbé (aminél lehet hogy pont jó tanácsokat kaphatnak, ha valahol ugyanúgy előkerült egy ilyesmi probléma és akár sikerült megoldani). Erről igyekszünk itt beszámolni majd, főleg ha valami közös programot is bevállalnának a felek.

Megjegyzések