Így írtok ti- vélemények a klímasztrájkról

Reformkormány    2019-09-18 22:27:09

tüntetés

Mikor kitettük a google formot, egy nap alatt 200 kitöltésérkezett arra a kérdésre, miszerint szeretnétek-e közös iskolai fellépést a klímasztrájkra! Ez bőven felülmúlta a várakozásainkat, egy hatalmas köszi mindenkinek, aki véleményt nyilvánított! Ráadásul 58-an szöveges választ is küldtek, ami szintén kiugró érték, ezekért még nagyobb elismerés a válaszolóknak! (Azóta 248-an töltötték ki, és 66 válasz érkezett).

Ebben a bejegyzésben szemezgethettek arról, hogy az iskolatársaitok mit gondolnak a klímasztrájkról (teljesen anonim volt, így nem tudjuk mi sem, ki írt micsodát).

  • Még egy apróság: ha még nem tetted meg, töltsd ki ezt a kérvényt a szüleiddel, hogy jöhess a tüntetésre, és legkésőbb holnap mutasd meg az ofődnek! Természetesen emailben is elküldhető!

Nem jó kötelezővé tenni, viszont az se jó, hogy valaki azért nem megy el mert pl nem tudott róla. (És nincs zöld pólóm.)

Értelmetlen

Érdemes kiállni a környezetért, viszont nem iskolaidőben kárára, mert akkor csak azért mennénk el mert nem lenne iskola!

Fontos a klímavédelem, viszont minél többen és minél hatásosabban kell, hogy követeljük a változást (esetleg támogatnám, hogy valamilyen szinten koordinálva mozduljunk meg, mert így jóval több ember vehet részt (pl osztályszinten is kezdjünk el szerveződni))

Szerintem nagyon fontos, hogy a egész iskola közösen kiálljon egy ilyen fontos kérdés mögött, mint a klímaévdelem. Ezen kívül, ha tanítási nap lenne, akkor rengeteg érdeklődő nem menne el, mert fontos nekik, hogy ne maradjanak le a tananyagtól, vagy esetleges dolgozatokról, mert így hátrányban részesülnének.

Szerintem fontos megmutatni a problelma nagysagat es azzal hogy kimegyunk a tuntetesre letszamban is meg tudjuk mitatni h kell a valtozas.

Szerintem fontos összefogni a környezetvédelemért. Fontos hogy az iskolán belül is tegyünk azért, hogy tisztább legyen a környezetünk, de a világnak is meg kell mutatni, hogy ez a mi jövőnk is, és tenni kell ellene. Ezt pedig egy klímatüntetés alkalmavál nagyon jól meg lehet tenni.

Az is jó lenne, ha mindenki zöld pólót venne fel, de így csak iskolán belül érzékeltethetnénk egymással, hogy mi változást szeretnénk. De nem biztos, hogy ezzel a módszerrel eljutna az akaratunk a nagyobb döntéshozókhoz.

Akkor van a gólyatáborunk, viszont egy nagyon jó ötletnek tartom a DÖ részéről.

szerintem ne hagyjuk ki a tanítást -- ezzel a saját iskolánk és tanáraink felé kommunikálnánk, és úgy tudom nem ez a cél -- valami olyasmi kéne, amivel kifelé tudjuk az allásfoglalásunkat közvetíteni, mint például a pólós ötlet. emellett fontos, hogy ne felejtsük el, az iskola diáksága nem homogén, a különböző véleményeket is tiszteletben kell tartani, és teret kell nekik adni, semmiképpen ne legyen ebből elnyomás, vagy félreértés

Oké, hogy tüntetünk, de a mindennapjainkon is kéne változtatni ahhoz, hogy valamit elérjünk. Hibáztatni könnyű bárkit, de a saját szokásainkon kéne elsődlegesen módosítani. A szén-dioxid kibocsátás és az állattenyésztés során felszabaduló üvegházhatású gázok levegőbe kerülése a mi felelősségünk is. Ettől függetlenül szerintem fontos, hogy kifejezzük így iskolai szinten is, hogy változtatni szeretnék.

A világ állampolgárai előtt nem sok valós, vagy valójában hasznos eszköz van a globális felmelegedés elleni küzdelemben, ugyanis a klímakrízist nem a magánemberek tevékenysége okozza a leginkább, hanem az óriáscégek, az államok által működtetett szénerőművek, vagy éppen az olajlobbi. Ezért azt gondolom, hogy a leghasznosabb dolog, amit mi tehetünk a bolygónk érdekében, hogy ilyen tüntetéseken veszünk részt, mégpedig minél többen. Remélem ezt sokan hasonlóan gondolják a suliban, és remélem sikerül egységesen utcára vonulni. Hajrá Magyarország, hajrá Eötvös!

Mindenképp fontosnak tartom a tüntetést a klímavészhelyzet miatt. Szeretném, ha minél többen felhívják erre a figyelmet, de mindenképpen legyen választása a diákoknak a részvétellel kapcsolatban. A közös megmozdulás szerintem jó ötlet, de valami környezettudatosabb megoldást jobban támogatnék, pl egész nap legyenek lekapcsolva a villanyok.

Szerintem igenis fontos, hogy ez megtörténjen. Azzal, hogy egyenpólót veszünk fel, még nem mutatjuk meg azt, hogy ez minket érdekel.

szerintem egy ilyen tüntetésnek akkor van haszna, hogy ha az ország kormánya azt látja, hogy például egy elitiskolából is nagyon sokan inkább klímatüntetésre mennek, mint iskolába és fontosnak tartják a jövőt.

minél többen annál jobb:)

Támogatnám az iskolaszintű tüntetést, hiszen az egész lényege, hogy tiltakozzunk és sztrájkoljunk iskolaidőben, mivel a politikai vezetők jelenlegi hozzáállása miatt süket fülekre találna bármilyen tudás, amit összeszednénk és továbbadnánk.

Ez mar nem arrol szol hogy vki nem ert vele eggyet van nem tartja fontosnak ez mar az eletunkrol szol

<3

Napjainek egyik legfontosabb kerdese a globalis felmelegedes, ha elmegyunk a tuntetesre akkor nem csak masok, de a sajat figyelmunket is felhivjuk arra, hogy mennyire fontos is ez valojaban. Emellett nagyon osztonzo hatassal lehet rank is egy ilyen tuntetes, en az elozon is ott voltam, azota megkevesebb manyagot hasznalok( eldobhatot egyaltalan nem) es odafigyelek a viz-es aram hasznalatomra is!

Nem vagyok benne biztos, hogy ezek a tüntetések hatásosak-e, én mindig úgy voltam vele, hogy igazi változásra csak akkor van esély, ha a "nagy" emberek is az ügy mellett döntenek. Viszont ahogy most látom, a legfigyelemfelkeltőbb dolog amit tehetünk az a tüntetés, szóval miért ne.

Úgy gondolom, hogy fiatal diákokként kötelesek vagyunk kiállni és megvédeni a jövőnket együtt és egy közös iskolai megmozdulás hihetetlen hatásos lenne.

Ez egy nagyon fontos cél érdekében történő megmozdulás, tehát mindenképpen kell valahogyan sztájkolnunk.

Mi formáljuk a közös jövőnket! Ez fontos!

Szerintem fontos, hogy az Eötvös, mint jó hírnevű suli is részt vegyen ebben, hátha komolyabban veszik mások is.

Szerintem jó fényt vetne az iskolára, ha együtt jelennénk meg a klímasztrájkon.

Én csak otthon akarok maradni

Tesó ez a bolygónkról szól, elég fontos téma

Feltétlenül szükségesnek tartom, hogy iskolaszinten részt vegyünk a tüntetésen, illetve tök jó lenne, ha többet beszélgetnénk az iskolában is arról, hogy mi a hétköznapokban milyen cselekvésekkel tudunk hozzájárulni a klímaváltozás megfékezéséhez.

Szerintem avval tüntetni, hogy nem megyünk iskolába nem túl szerencsés, és nem amiatt mondom, mert nem akarom szülőileg igazolni, hanem mert szerintem van sokkal jobb módja a tüntetésnek (pl. a pólós ötlet), mint otthon ülni egy napig.

Baszki szedjuk mar ossze magunkat, 21. szazad es kurvara meghal a bolygo. Szoval nem kerdes, legyen kozos vonulas akar reggel, kooperalhatnank kozelben levo sulikkal, apaczai, vpg, ilyesmi

Nekem mindkét lehetőség tetszik, hogy el is megyünk vagy akár zöld pólót is felvehetünk, csak nem lehetett 2.t megjelölni. Ha a második verzió lesz, akkor viszont szerintem érdemes lenne készíteni egy közös sulis fotót az egészről. Amúgy szerintem tök fontos lenne, hogy valamilyen formában közösen tüntessünk, nincs mentség, ez mindannyiunk ügye!

Elnézve az emberiség eddigi megoldásait olyan, társadalmakat érintő problémákra, amiknél előre látható volt a baj, és megelőzhető is lett volna, mindig többségben voltak azok, akik az életszínvonaluk, kényelmük miatt nem akartak semmit sem tenni a probléma ellen. Szerintem ez sem lesz másképp, és mivel ez összefüggésben van az intelligencia, illetve a társadalmi felelősségvállalás mértékével, ezért (főleg ebben az országban sajnos, bár tudom, hogy ez egy globális probléma, mégis a nemzetállamok tudnak ellene a legtöbbet tenni, a szabályozó eszközeik és politikai szerepük által) most sem fog sajnos szerintem az emberiség nagy része semmit tenni addig, ameddig nem lesz kézzel fogható az emberek többségének a baj. Ezért döntök én személyesen úgy, hogy nem hagyok ki egy sulinapot sem, mert ez a tüntetés szerintem semmin nem változtat, ahhoz túl kevés embert mozgat meg, még ha nagy médiavisszhangot is kap (lássuk be, egy majdnem tízmilliós országban az 1-2 százalék (kb. 13'000 embert érdekel vagy ott lesz Facebook alapján) azért nem olyan sok, volt már nagyobb arányú tüntetésre is példa amiből nem lett semmi változás...). Személyesen fontosnak tartom a klímaváltozás elleni küzdelmet, illetve a környezetvédelem kérdését (például nem használok egyszer használatos dolgokat zsebkendőn és wc papíron kívül), de vélemény szerint így nem lesz eredmény sajnos, csak ha már kézzel fogható lesz a probléma, ami kifejezetten szomorú és valahol szegénységi bizonyítványt állít ki. Ez a véleményem egy egyszerűsített formája, de sajnos lusta vagyok gépelni és a Google forms is tök rossz hogy csak az utolsó egy sort látom telefonon a gépelt szövegből, ezért némi koherenciai problémák előfordulhatnak. :(

Szerintem ez mindenképpen egy fontos téma amivel mindenképpen többet kéne foglalkozni, szóval egy közös iskolai tüntetés mindenképpen jót tehetne az ügy érdekében

Szerintem fontos a környezetvédelem, de nem hiszem, hogy a környezetszennyezés problémája tüntetéseken fog megoldódni. Mostanában mindig, mindenki, mindenért tüntet, így ez a tevékenység már elvesztette a hozzá csatolt jelentőséget. Szerintem fontosabb, hogy inkább környezetvédő cselekvéssel és példamutatással tegyünk az ügyért.

TAMOGATOM!!!

Szerintem ez nagyon jó dolog, és minél több hasonló környezettudatos lépéseket kéne vennünk!

A tüntetés azért fontos, mert így ki tudjuk fejezni, hogy változásra van szükség. Minél többen vagyunk a tüntetéseken, annál nagyobb esély van a változásra, hogy legalábbis csökkentsük a klímaváltozás mértékét, és legyen jövő számunkra. Ez nem arról szól, hogy ne kelljen suliba menni, hanem arról, hogy értelme legyen egy biztos jövő tudatában. Szerintem ez illene az iskola “imidzséhez”, ami gondolkodó és önálló emberekké akar formálni minket. :)

Nemrég volt az oktatási passzív demonstráció is, én személy szerint a kettőt együtt (magam lelkiismerete miatt) nem vállalom be. A közös, iskolaszintű, de szigorúan önkéntes és nyomásmentes irány ellenben hatékony.

Jó ötlet, minden iskola számít, minden diák számít!

Én személy szerint el fogok menni tüntetni, de senkire nem kényszeríteném a döntésem

Szerintem nagyon jó ötlet

Remek lehetőség ez közösségépítésre, egy jó okért való felszólalására és sok másra is. Szerintem tök jó lenne, ha közösen mennénk tüntetni, végre van okunk rá és ez a téma tényleg mindenkinek fontos. Én bizti megyek, az lenne az igazi, ha mindneki jönne!

Szerintem ez egy nagyon fontos téma, ami fölött nem kéne elsiklanunk. Jó ötletnek tartom, hogy iskolaszinten csináljunk valamit, mert egyrészt így több emberhez is eljuthat, illetve lehet, hogy az olyan emberek, akik annyira nem tudnak kiállni a véleményük mellett, vagy csak bizonytalanok, ettől felbátorodnak.

Én úgy érzem, eddig nem tettem eleget ennek az ügynek az érdekében, pedig ez egy nagyon fontos probléma, úgyhogy szeretnék többet ezzel foglalkozni, változtatni az életstílusomon, mert már tényleg kezdünk elérni egy olyan pontot, ahonnan már nem lehet helyrehozni a dolgokat. Ezért is szeretnék részt venni ezen a sztrájkon és az egy hatalmas előrelépés lenne, ha az egész suli is megmozdulna.

Amenyire "leszarja" a magyar kormány a klíma változást, az elképesztő. Meg kell mozdulnunk, h törtünjük is valami! Ha a E5 a többi társiskolával is egyeztetne, akkor talán tényleg el lehetne valamit érni! Bízok benne

Szerintem rendkívül fontos a klímaváltozás témája, főleg a mi generációnk szempontjából, ezért támogatom az iskola részvételét valamilyen formában.

Szerintem nagyon jo lenne egyutt kiallni valami fontos mellett. Ez nem politikai allas foglalas, szimplan egy fontos ugy, a mi erdekunk hogy megivjuk a Foldet. Nem tennem kotelezove de mehetnenk egyutt is nem csak sunyiban egy-egy emberrel.

Szerintem az egyenpolo azert nem megoldas, mert itt azt kene latnia akar a kormanynak, akar barmilyen felsobb szervnek, hogy magara a vonulasra, tuntetesre mennyien mennek el, viszont az nagyon fura lenne ha ott vonulna az egesz iskola, biztos vannak olyanok, akik nem tekintik ezt annyira szivugyuknek, hogy reszt vegyenek rajta, es a jelenlegi helyzetben nem is segitene az elo ezt, ha a do kormany szinteszinte kotelezove tenne a sztrajkot, meg amugy se lenne fenntarthato a rendszer, hogy tenylg ott voltak, vagy csak az ibolyaban kaveztak vegig

Szerintem fontos erről iskolai szinten beszélni, jó lenne közösen kimenni a tüntetésre.

Úgy gondolom, hogy eredményt, azt, hogy a tudást figyelemfelhívássá alakítsuk, csak úgy tudjuk elérni, ha közösen veszünk részt a tüntetésen. Nincsen politikai vetülete, ezért a közös döntés és kivonulás nem lehet személyes hatással tanulókra.

Én egyetértek a mozgalommal, viszont 12.-esként nem szeretnék sokat hiányozni idén.

Szerintem nagyon sokat jelentene ha közösen mennénk ki, ez lényegesen több résztvevőt eredményezne

Én egyénileg például nem valószínű, hogy kimennék, de ha van közös iskolai megmozdulás, akkor szívesen csatlakoznék.

Szerintem sokkal erősebbek vagyunk ha összefogunk, nagyon hatásos lehetne egy ilyen össziskolai megmozdulás!

Szerintem fontos, hogy ezáltal (sztrájk) az emberek kinyilváníthatják a saját véleményüket.

A probléma valós, és sajnos ebben a korban nem igazán tudunk a tüntetéseken kívül mást tenni az ügy érdekében, úgyhogy szerintem nagyon jó ötlet hogy minden lehetőséget megragadjunk.

mindenkinek fontos vagy fontos kell hogy legeyn, ezt mutassa az iskola, álljunk ki közösen azért hogy felhívjuk a figyelmet, egymást fogyelmét is arra hogy okosabban, környezettudatosabban éljünk, a jövőnkért és a gyerekeink jövőjéért is, én aggódom

Szerintem a klímaváltozás jelenleg a világ legfontosabb kérdése és megoldandó problémája, ezért nagyon fontosnak tartom, hogy egy ilyen ügyben összetartsunk, és megmutassuk mindenkinek, hogy igenis lehet a környezetünkért többet tenni.

Szerintem ez nagyon jó ötlet hogy együtt teszünk valamit a jövőnkért!!!!

Szeretném, ha elmennénk, de szerintem inkább tenni kéne jövőnkért(pl.: faültetés, kevesebb károsanyag kibocsátás), mintsem hogy tüntessünk érte.

Szerintem egy nagyon jó dolog lehet.

Nincs

szerintem a klímaválság jelenleg az egyik legfontosabb kérdés, örülök, ha erre a suli is felhívja a figyelmünket, viszont megértem, ha valakinek nem fér bele az, hogy emiatt kihagyjon egy napot

Véleményem szerint előnyösebb a sztrájk, mint az egyenpóló viselése, bár az rgyenpólót is támogatom. Azt gondolom, hogy ha nem hívjuk fel az emberek figyelmét az ügyre, csak ülünk és magunkba folytjuk a véleményünket, az egyenrangú a semmittevéssel.

Szerintem kövessük Greta példáját.Ő is csak 16 éves,mégis minden pénteken ott áll,és tüntet. Ennyit mi is megtehetünk.A világ kb. összes országa támogatja az ügyet,és nekünk is állást kell foglalnunk.

Ez egyszerűen rengeteg válasz, tényleg meglepődtünk... Köszönjük!

Gyertek, legyünk ott minél többen pénteken a Clark Ádám téren!

És ismét hatalmas köszi mindenkinek, aki véleményt nyilvánított!

Megjegyzések

Ezek is érdekelhetnek:

III. Globális klímasztrájk