IKSZ - Iskolai Közösségi Szolgálat

Kedves E5vös Diákok!

Ez a oldal azért született, hogy minden fontos információhoz hozzájussatok, ami az iskolai közösségi szolgálattal (IKSZ-szel) kapcsolatos. Megtaláljátok az adminisztrációval, jelentkezéssel kapcsolatos összes információt és természetesen azt is, hogy milyen szervezeteknél tudtok dolgozni. A célunk az, hogy az iskolán belül és kívül egyaránt végezzetek közösségi szolgálatot.

Ennek több oka is van:
- jó, ha az iskolában segítitek egymást
- jó, ha segítetek abban, hogy az épület, amiben nem kevés időt töltünk el együtt, barátságosan és kulturáltan nézzen ki
- jó, ha segítetek abban, hogy minél több programunk lehessen, amiken jól érezzük magunkat és meghívhatunk másokat is
- jó, ha megismeritek az iskolán kívüli életet is, ahol sok embernek lehet sok mindenben segíteni
- jó, ha az iskolán kívüli környezetetekért is tesztek valamit
- jó, ha megismertek munkahelyeket, amik segíthetnek a pályaválasztásotokban
és még sorolhatnánk hosszasan.
Minél többféle munkát végeztek, annál színesebb lesz nemcsak az önéletrajzotok, hanem ti magatok is. Igyekszünk minden segítséget megadni annak érdekében, hogy mindez megvalósulhasson!

Berczelédi Réka

Adminisztráció

Két dologra kell csupán figyelni az adminisztrációval kapcsolatban:
- a kék könyv kitöltésére
- a szerződés megkötésének menetére

kék könyv

Itt találod meg, hogyan kell vezetned a kék naplódat. Az iskola saját határozata alapján az önkéntes munka óráinak elszámolásánál figyelembe kell venni, hogy iskola időben heti 3-szor 2 óra számolható el tanítás után, míg hétvégén napi 3 óra. Tehát egy héten maximum 12 órát lehet elszámolni. Tanítási szünetben napi 3 óra közösségi szolgálatot lehet elszámolni.

Kék könyvet mindig vidd magaddal, ha dolgozni mész, hogy az elvégzett óráidat rögtön igazolni tudják! És ne veszítsd el, mert az érettségid megkezdésekor, többek között ez a dokumentum igazolja, hogy elvégezted az 50 óra közösségi szolgálatot!

szerződés

Ha találtál egy olyan fogadó szervezetet, ahol szeretnél önkéntes munkát végezni, szerződést kell kötnöd, abban az esetben:

- ha az iskola még nem szerződött a szervezettel
- ha nem egyszeri, hanem folyamatos munkavégzésről van szó (pl.: egy egyszeri szemétszedéshez vagy egyéb egynapos "akcióhoz" nem kell szerződést kötni)

Mielőtt szerződést kötnél, kérünk, hogy ellenőrizd a fogadó szervezetek listáját! Felesleges több szerződést megkötnünk ugyanazzal a szervezettel.

Amennyiben szerződés megkötésére kerül sor, az alábbiakat kell tenned:

Nyomtasd ki két példányban a megállapodási szerződést!
Vidd el mindkét példányt a fogadó szervezethez!
A fogadó szervezet kitölti, lepecsételi és aláírja.
Hozd el a suliba a kitöltött példányokat!
Írasd alá a titkárságon mindkét példányt!
Az egyik eredetit vidd vissza a fogadó szervezethez, a másikat megőrizzük mi az iskolában!
A megállapodási szerződés (az iskola adataival kitöltve) itt található.

Fontos tudnod, hogy iskola csak a fogadó szervezettel aláíratott és lepecsételt szerződéseket írja alá!

Lehetőségek

Nagyon sok lehetőséged van iskolai közösségi szolgálat végzésére. Az alábbi lehetőségek közül válogathatsz. Természetesen egyénileg felkutatott szervezeteknél is dolgozhatsz.

Az Eötvösben

Közösségi szolgálatot az iskolában is lehet végezni. Eddig az alábbi tevékenységekért számoltunk el órákat:

Tábvezkedés nulltáborokban

Korrepetálás

A korrepetálás is elszámolható iksz-ként. Pénteket kivéve minden nap van tanulószoba. Természetesen más, a tanulópároddal egyeztetett időpontban is tudtok tanulni.
- ha segíteni szeretnél, töltsd ki ezt az űrlapot
- ha segítséget kérsz, töltsd ki ezt az űrlapot
és összekötünk titeket.

Különböző rendezvények megszervezésében és lebonyolításában nyújtott segítség:

BIMUN
Walk-the-wish
Karácsonyi műsor a velencei gyerekeknek
KórházSulival közös kiállításaink megnyitója
YRONS Konferencia
KórházSuli Konferencia
Curie kémmiaverseny

Az iskola épületének rendben tartásáért végzett munkák:
kémia és biológia szertárak év eleji rendbe rakása
teremfestés
irattás pakolása

AZ IKSZ-ről szülőknek

Tisztelt Szülők!

2016.január 1-jétől az érettségi vizsga kötelező előfeltétele, hogy gyermekük iskolai közösségi szolgálat keretében 50 órát teljesítsen. A törvény kimondja, hogy az önkéntes munkát az alábbi tevékenység területeken lehet végezni:
egészségügyi
szociális és jótékonysági
oktatási
kulturális és közösségi
környezet- és természetvédelmi
polgári- és katasztrófavédelmi
közös sport és szabadidős tevékenység óvodáskorú, sajátos nevelési igényű gyermekekkel, idős emberekkel

Fontosnak tartjuk, hogy diákjaink minél több szervezettel és munkahellyel megismerkedhessenek, ezért igyekszünk úgy keresni a munkalehetőségeket, hogy minden területen kipróbálhassák magukat. Külön hangsúlyt fektetünk arra, hogy a gyerekek olyan szociális munkát is végezhessenek, melynek során rászorulóknak, betegeknek, gyerekeknek és időseknek segíthetnek. Hiszünk abban, hogy így tudunk lehetőséget biztosítani számukra, hogy jobban megismerjék a világot és a segítségnyújtás örömét, ezáltal is többre értékelve saját környezetüket és helyzetüket.

Természetesen az iskolán belül is lehetőség van közösségi szolgálat végzésére. Az Eötvösben minden évben rengeteg program és rendezvény van, melyek szervezésében és lebonyolításában nyújtott segítség egy része szintén elszámolható.

Az iskola feladata, hogy lehetőséget biztosítson a diákok számára iskolai közösségi szolgálat végzésére a gimnáziumon belül és kívül egyaránt. Felelősségünk, hogy rendszeresen tájékoztassuk a gyerekeket az aktuális és folyamatosan végezhető önkéntes munkákról egyaránt. Számos szervezettel van megállapodási szerződésünk, amelyek lehetővé teszik a rendszeres, illetve alkalmankénti közösségi szolgálat végzését is. Természetesen a mi feladatunk az is, hogy nyomon kövessük a gyerekek munkanaplóját, bizonyítványukba és törzskönyvükbe vezessük az elvégzett órák számát. Egy dolog van csupán, amit nem tudunk vállalni, ez pedig az önkéntes munka elvégzése. Gyermekük felelőssége az, hogy jelentkezzen a munkákra és elvégezze feladatát lehetőleg 11. év végéig, hogy érettségi vizsgát tehessen.

Az önkéntesség megéléséhez és kibontakozásához idő kell. Ezért kérjük, hogy segítsék munkánkat azzal, hogy támogatják gyermeküket abban, hogy önkéntes munkáikat több helyen végezzék a tanévek során egyenletesen elosztva.

Együttműködésüket előre is köszönjük!

Berczelédi Réka
(IKSZ koordinátor)

Kapcsolat

Ha bármi kérdésed van, írj az alábbi email címre:
ejgiksz@e5vos.hu
Ha érdekelnek a legfrissebb munkalehetőségek, látogass el a facebook oldalunkra:
https://www.facebook.com/ejgiksz/