A kormány közleménye a kijárásról

Honlap Főszerkesztőség   

Kormány

Tegnap a kormány kitette az előzőleg kiszívárgott hosszú helyzetjelentést a kijárási tárgyalások eredményéről és annak okairól

Ahogy korábban ígértük, most mondunk még pár szót a kijárásról. Szeretnénk eloszlatni minden kételyt a témával kapcsolatban és az azóta felmerülő kérdésekre is választ adni.

A Házirendet valamikor szeptember végén kezdte el átdolgozni a parlament jogi bizottsága, aminek kapcsán szerettük volna megváltoztatni a kilépés szabályait is, mert nagyon sokatoktól hallottuk már, hogy mind elvi, mind pedig gyakorlati szempontból jobb lenne, ha kimehetnénk a szünetekben és lyukas órákban, ha az adott tantárgyból leérettségiztünk, vagy van felmentésünk.

Ekkor az Igazgató úr jelezte nekünk, hogy a KLIK-kel való levélváltása alapján ez nem történhet meg, mert őt egy személyben terhelné a felelősség mindenért, ami az iskolán kívül történik velünk, és ő ezt nem szeretné vállalni.

Azonban mi máshogyan értelmeztük a törvény szövegét, ezért októberben írtunk a tankerület vezetőjének, és az Oktatási Jogok Biztosához fordultunk kérdéseinkkel. Ezt Baranyai tanár úr és a vezetőség is támogatta.

Tőlük 45 nap múlva érkezett a válasz, amiből egyértelműen kiderül, hogy az iskola jogszerű elhagyásának módját az iskola saját magának szabályozhatja, ekkor pedig 18 év alatt a szülőt, afelett pedig a diákokat terheli a felelősség, akár csak délután, amikor hazamegyünk.

Ezután a téli szünetben kikerült egy kérdőív, hogy megtudjuk milyen arányban is érinti a diákságot ez a probléma.

A kérdőívet 603-an töltöttétek ki. Ebből 450-en válaszoltatok úgy, hogy ha lenne lehetőség, akkor kimennétek az iskolából a nagyszünetben. A kint töltött időt a legtöbben evéssel töltenék. Fontos volt még a sétálási lehetőség, egy kis kiszabadulás az iskola épületéből, feltöltődés a Károlyi kertben, és voltak akik jelezték, hogy dohányoznának is, de a többség egyértelműen nem ezért élne a kijárás szabadságával.

Az eredmények tudatával mentünk a következő egyeztetésre a tanárokkal a Házirenddel kapcsolatban. Közülük nagyjából 20-an voltak jelen. A beszélgetés nagyjából 4 órán keresztül tartott, aminek során mindannyian el tudtuk mondani a véleményünket, és 3 javaslat született.  1. Maradjon minden így. 2. Járhasson ki a 11-12. évfolyam. 3. Járhasson ki minden diák, betöltött 18 év felett saját felelősségre, 18 éves kor alatt pedig szülői engedéllyel. (a DÖ ezt támogatta)

Felmerült a technikai kivitelezés, de igazgató úr elmondta, hogy bárhogy is szavaz a nevelőtestület, ő megteremti a feltételeket.

A múlt heti szavazáson 71 tanár volt jelen. Tudomásunk szerint több lehetőségre is lehetett szavazni, ezért az a veszély nem fenyegetett, hogy a kijárás párti szavazatok szétosztódnának, de így is 41 tanár szavazott a jelenlegi szabályozásra és 28 a változtatásra. 2-en pedig tartózkodtak.

Mi úgy érezzük, hogy a lehetőségeinkhez mérten mindent megtettünk, és a Mészi posztjában leírt értelmes párbeszéddel próbáltunk érvényt szerezni a diákok akaratának. A Házirendes munkánk eredménye így nagyjából 17 óra írással eltöltött idő és 20 óra egyeztetés, viszont a lényegi változtatásokat a nevelőtestület nem fogadta el. Azt gondoljuk, hogy minden lehetséges eszközt felhasználtunk a diák érdekképviselethez. Köszönjük az egész jogi bizottságnak a Házirend újraírását!

Ha viszont nektek van valami ötletetek, amivel elérhetnénk, hogy legalább 450, de sejtésünk szerint még több diák akarata ne legyen figyelmen kívül hagyva, akkor írjátok a poszt alá kommentben, ennek a fióknak messengeren, vagy gyertek el a szerdai DÖ parlamentre, mert ott is fogunk erről beszélni!

További jó hétvégét,  DÖ kormánya, és a jogi bizi

Az eredeti poszt itt tekinthető meg: https://www.facebook.com/groups/E5vosDO/permalink/1063881643716807/

Régi (http) kommentek