A tökéletes forma - értekezés a fánktípusok különbözőségeiről

Eötvös Diák   

Fánk képviselő geometria régiségek

Ha esik, ha fúj; ha farsang, ha nem, akkor fánk. De ha fánk, akkor milyen?
Az egy dolog, hogy a fánknak már az ókori Egyiptomban is komoly jelentősége volt (olyannyira, hogy állítólag II. Ramszesz sírfalán fánkkészítő mesterek kísérik utolsó útjára a fáraót), meg hogy Hellászban is hella ásznak számított (bocsi), de vajon már az egyiptomiak is Nutellával ették-e? (Feltehetően nem.) És mitől szalagos vagy épp miért lyukas?

(Az eredeti cikk az Eötvös Diák LXX. évfolyamának 4. számában jelent meg A tökéletes forma
/értekezés a fánktípusok különbözőségeiről/ címen)

Mitől szalagos?


Ez a sütési módnak köszönhető – bő olajban, serpenyőben sütik, de az olaj nem fedi be a fánk felét sem. A forgatásnak köszönhetően a fánk mindkét fele aranyszínű lesz, de az oldalán marad egy világos csík, ezt hívjuk szalagnak.


Miért lyukas?


A legenda szerint a lyukas fánk koncepcióját a hollandok alkották meg, mivel az amúgy tökéletes fánkjuk kívül már ropogós aranybarna volt, a közepén meg még javában folydogált a tészta. A megoldásra Hansen Gregory amerikai hajóskapitány jött rá – nemes egyszerűséggel kihagyta a közepét.
Ahogy a közmondás is tartja, ahány nép, annyi szokás, és kétszer annyi fánk. Íme, a lista a legalapvetőbb fánktípusokról:


A loukoumades: gömb alakú, mézben tocsogó tészta, hazája Görögország. Válfajai: lokma (Törökország), lokmades (Ciprus), gulab-jamun (India).


A berliner: telt zsömle alakú, oldalán világos „szalaggal”. Hazája Németország, válfajai: krafne (Horvátország), krofne (Szerbia), korf (Szlovénia), szalagos fánk (Magyarország).


A képviselőfánk: sült tésztájú, kettévágott berliner vaníliakrémmel. Hazája: Magyarország


A beignet: párnás rombusz alakú, esetenként szalaggal. Louisiana állam hivatalos fánkja. Hazája: Franciaország, válfaja: beignets de farine de châtaigne (Korzika).


Az olykoeks: középen lyukas telt berliner, hazája Hollandia. Válfajai: gravy-gyűrű (Írország), amerikai fánk (USA).


A zeppola: habnyomóval formázott gyűrű, közepén általában vaníliás töltelékkel. Hazája: Olaszország.


A churros: hosszúkás, habnyomóval formázott rúd. Hazája: Spanyolország, válfaja: karinto (Japán).


A csörögefánk: lapos, rombuszból hajtogatott „csomó”. Hazája: Magyarország, válfaja: csöröge-tallér (Svájc).


Az éclair: hosszúkás, téglatest alakú töltött fánk. Hazája: Franciaország, válfaja: Long John (USA)

Régi (http) kommentek