DÖ-irányok - Interjú Szántai Valentin DÖ Elnökkel

Eötvös Diák    2017-06-15 14:18:51

Interjú elnök választás bürokraták kampány Kormány média Honlap Parlament Magnum Opus Farsang kijárás Tanárok

Aranycsinálás, helikopter leszállópálya az iskola tetején, autó, motor, kijárás. Az alábbiak közül ugyan csak egy jelentette az új DÖ-elnökkel, Szántai Valentinnel való beszélgetésünk irányvonalát, de a többi metaforaként amúgy is sokkal izgalmasabb.

(Az eredeti cikk az Eötvös Diák LXX. évfolyamának 4. számában jelent meg)

Mit gondolsz, mi volt az, ami miatt ti nyertétek meg ezt a választást?

Mint minden elnökválasztásnak, ennek is megvoltak azok a sémái, ami a többinek, ez a séma pedig általában a személyes népszerűsége az elnökjelöltnek, illetve a kormány többi tagjának. A másik nyilván a kampány, amire rengeteg kritikát kaptunk, mert nem volt hatékony, nem volt, gyenge volt, rövid volt, későn jött, közben már a szavazás is elkezdődött. Benne lehet az is, hogy nem fröcsögős kampány volt, hogy odamegyünk a büfé elé, és ott kígyót-békát kiabálnak egymásnak a jelöltek, és megígérik, hogy helikopter leszállópálya lesz az Eötvös tetején, meg a metrót bevezetik az iskola alá, és akkor csak föl kell jönni egy lépcsőn, hanem nyugodtabb mederben folyt. Jobban élezte volna a helyzetet, ha van mondjuk három párt, vagy ha mondjuk az Ábelnek van egy szervezetten kiépített pártja és egy aktív kampánya. A kampányt, ami a papír részét illeti, eléggé minimálisra szabtuk, amivel nincsenek problémáim, amúgy is rendeteg papír fogy az Eötvösben tájékoztató célzattal.

Mit tartasz a programotokban a legfontosabbnak?

Az előző kormányok időszakai alatt a tájékoztatás nem feltétlenül volt teljesen gördülékeny. Ezt szeretnénk kiküszöbölni azzal, hogy nagyon intenzívvé tennénk, hogy minél aktívabb, pontosabb legyen, mindenki teljesen naprakész legyen abban, hogy mivel foglalkozik a parlament, a DÖ, a kormány. Szeretnénk a DÖ honlapra, mint egyik mankónkra támaszkodni, a másik kezünkben pedig a diákparlament lenne, és a képviselők aktivizálása. Amit még nagyon fontosnak tartok, az a tanárok és a diákok közötti párbeszéd kialakítása, hiszen a tanárok a motorja ennek az autónak, és ha nem tudjuk megnyerni a szimpátiájukat, akkor megfeneklettünk. Ezek alapján próbálunk működni, és ha sikerül, akkor tudunk további távlati terveket kovácsolni, de azért jó lenne egy biztos alapot megteremteni mind a tanárok, mind a diákok részéről, mi meg ezerrel munkához látunk, hogy lezáruljon a beiktatás, és elkezdhessük csinálni azt, amit szeretnénk, meg folytatni, amit kell.

A kijárás kérdése fog folytatódni nálatok?

Mindenképpen napirendre kéne még tűzni, persze csak ha a tanároknak nem áll még égnek a haja ettől az egésztől, de ha kicsit igen, az még nem zavar. Szeretnék visszatérni erre, és szeretnék valamiféle sikerrel is járni, valamit változtatni. Nem azért, mert ez így annyira rossz, de azt gondolom, hogy a diákok fontosnak gondolják ezt a dolgot. Jó lenne, ha el tudnánk jutni a tanárokkal arra a színtérre, hogy el tudjuk mondani, hogy mi ezt miért szeretnénk, vagy hogy szeretnénk, ők is eltudják mondani, és szintézis során születik belőle valami, ami mindkét félnek egy win-win szituációt eredményez, ami azért jó, mert minden együttműködést így szeretnénk elképzelni. Úgy gondolom, hogy nagyon jó a helyzetünk az Eötvösben, viszont nem szeretnék megrekedni egy ilyen szinten. Ha rászolgálunk a bizalomra, akkor én nagyon szívesen venném, ha ez egy működő rendszer lenne, és állandósulna, úgyhogy én egy próbaidőszakot is el tudok képzelni ebben a kérdésben. Mi elsősorban a diákokat képviseljük, az ő kéréseiket tolmácsoljuk minél kedvezőbb formában a tantestület felé, és ha ez nem működik, akkor valami mással kell próbálkozni, vagy marad minden így.

Az előző kormányokhoz képest miben lesztek ti jobbak, mit változtattok, és mit tanultok el tőlük?

Akármelyik előző kormányt nézzük, nem gondolom, hogy bármit rosszul csináltak volna. Nyilván van egy saját szemléletünk, hozzáállásunk, meg céljaink, de alapvetően a DÖ-nek a gerincét mégiscsak az adja, hogy mit látott az előző kormány alatt, milyen elvárásoknak kell megfelelni. Az előző kormánytól egy csomó mindent lehetett tanulni, mint képviselő is, meg mint osztálytárs is, például Ábel, Mili, Lili és Zoli nagyon sokat segít nekünk abban, hogy meg tudjuk ragadni az összes gyeplőt, ami van a DÖ kezében, úgyhogy normálisan át tudjuk venni a dolgokat. Átnyújtották ezt a dolgot, amit úgy hívnak, hogy DÖ, és még azt is megmutatták, hogy hogyan használjuk, amit egyébként nagyon köszönünk nekik, és amit egy nagyon követendő példának tartok. Kaptunk tőlük bizottságokat, amik működnek, és amikből minimum három él és mozog és dolgozik, és abszolút tavalyi találmány.

Az előző kormány egy csomó új utat nyitott, és minden szempontból úttörőnek számít, mert kijárás, mert zöldprogram, mert AVE napok, mert farsang... Úgyhogy először is velük konzultálunk. Közülük a Zolit kivéve azért még mindenki itt tölt egy évet, látni fogják, hogy mi hogyan csináljuk a dolgokat, és előttük az alkalom, hogy szóvá is tegyék, hogy mit gondolnak erről.

Az, hogy az osztályotokban ilyen sokan aktívak vagytok a DÖ életében okoz valamilyen versengést, vagy inkább segítség?

Versenyt semmiképpen sem. A mindennapi kapcsolat remélem, hogy a jó oldalát fogja mutatni az elkövetkező időszakban, eddig is csak a segítség jött tőlük. Így belül és kívül is van egy ellenpontozásunk, ami olyan dolgokra tud rávilágítani, amik fontosak lehetnek. Nem tudom, hogy miben van annak a gyökere, hogy az osztályunk ilyen DÖ- és kormányaktív, de mindenféleképpen érdekesnek tartom, hogy más osztály nem vállalkozik, és hogy miért ilyen népszerűtlen indulni az elnökválasztáson az Eötvösben.

Hogyan alakult ki a Magnum Opus csapata?

Nem volt pártom, és szorított az idő, úgyhogy végül is a kampányidőszak előtt talán egy hónappal juttatott el a Lilla egy kis csoportosuláshoz, akik horizontálisan szerveződtek, nem volt elnökjelöltjük. Összeültünk, megbeszéltük, hogy ők mit szeretnének, és én mit szeretnék. Egy csomó dolog egybevágott, meg volt, amivel kiegészítették az én elképzeléseimet, úgyhogy igazából kérdés nélkül fúzióra léptünk, és onnantól kezdve együtt tervezgettünk-szervezgettünk. A név az alelnökömtől származott. Ezzel a kifejezéssel illetik azt a tevékenységet, amikor az alkimisták keresték a bölcsek kövét, ami ugye nem is kő, hanem egy folyékony anyag, amivel aranyat lehet csinálni, és ez olyan impozáns gondolat, hogy valami aranyat kéne csinálni. Használják írói tevékenységre, valami főmű, megalkotására, de persze ez lehet kiterjedésben is hosszú, jelentőségében is nagy. Egy csomó olyan fogalom csoportosult e köré a két szó köré, ami tetszett, mert ha valami nagyot akarunk alkotni ebben az iskolában, akkor nem is lehet túllépni azt, hogy megnyerjük a választásokat és kormányt alakítunk, és olyat csinálunk, amit mások is értékelnek.

Megjegyzések

Régi (http) kommentek