Leköszönés és köszönet nyilvánítás

Developers' blog    2018-03-22 21:07:56

Honlap fejlesztés Réges-régen #johonlap mérföldkő

Fordulóponthoz érkeztünk a honlap fejlesztésének történetében. Ezzel a cikkel hivatalosan is megtörténik az első generációváltás. Ebből az alkalomból kis visszaemlékezést olvashattok a honlap alapító-fejlesztőitől. (a kép csak illusztráció)

Az egész egy meleg nyári napon kezdődött...  amikor is ahelyett, hogy a szabadban töltöttük volna az időt, jómagam és Ábel is a gép előtt ült. Skype-on beszélgettünk, és felvázolta nekem, hogy mekkora szükség lenne egy felületre, amin minden információ megtalálható a DÖ-ről, valamint naprakész híreket szolgáltat (persze az inspiráció részben más iskolák DÖ-inek honlapjai és az Apáczai Meridián böngészésére jött, de azért mi mégiscsak nagyobban gondolkodtunk). Akkoriban (is) rengeteg  az iskolához köthető honlap, csoport, csatorna volt, egyértelműnek éreztük, hogy ezeket is egyesíteni kellene (vagy legalábbis összefogni). Az a helyzet, hogy nagyon nagy lehetőséget láttam ebben, és úgy éreztem, hogy ez az (többek között) ami hiányzott eddig az iskolai életből: egy jó, naprakész oldal a diákoknak lényegében diákoktól. Mivel megtetszett az ötlet, belevágtunk. 

Az alapötlet megvolt, Ábel csinált is hozzá egy WordPress-es draftot, de hamar rájöttünk, hogy egyedi fejlesztésű honlap kell legyen, hogy a bejegyzés-rendszert teljesen "személyre" szabhassuk, illetve ekkor a felhasználói élmény is egészen egyedi lehet. Valamint a DÖ és az iskola elmondhatja, hogy saját gyártású DÖ honlapunk van, lényegében a nulláról felépítve!

Örömmel tekintek vissza azokra az időkre, amikor még nem volt tartalom, csak néhány semmitmondó szöveg, nem lehetett bejegyzést írni és olvasni, csak regisztrálni és nem voltak szerkesztőségek, csak a főszerkesztőség, ami nem sokkal fiatalabb magánál a honlapnál...  Szép idők voltak! 

Egy eddig nagyon kevesek által láthatott nagy eszmei értékű concept art az óidőkből: (igen, azóta úgy tűnik javult az esztétikai érzékünk)

Majd szépen alakult minden. Lehetett bejegyzést írni, majd pedig a szerkesztőségek is működőképessé váltak. Megjelentek a bejegyzésekbe rakható hangulatjelek. (Ezek kifejezetten koránsmileykacsint.) 

EulerEuler

A dizájn is dinamikusan fejlődött, e fejlődés egyik (véletlenül létrehozott) állomása az alábbi:

Ez már nagyon közel van a maihoz, néhány korábbit nem is merünk megosztani...

Ha regisztrálsz vagy már regisztráltál, akkor a Developer's blog-ban végignézheted a mérföldköveket, a 2016 októberi "Helló világ!" bejegyzéstől kezdve.

Amit viszont nem sikerült elérnünk, pedig a projekt nagyon fontos része: nem sikerült elterjesztenünk a honlapot közösségi szerepben. Pedig az eredeti koncepció szerint itt minden eötvösös diák írhatna arról, ami érdekli, motiválja, mindezt megosztva más eötvösösökkel. Speciálisan erre jött létre a Vegyes Szerkesztőség, ahová minden regisztrált felhasználó automatikusan felvételt nyer, rögtön írhat, illetve a Kultúr Blog, ami (ahogy neve is mutatja) kulturális élmények megosztására szolgál. A DevBlogban is több személyesebb cikk helyet kapott, amiknek írását különösen élveztük. Ha regisztrálsz saját szerkesztőséget is létrehozhatsz, összefoghatod például kémia iránt érdeklődő barátaidat, hogy jobbnál jobb kísérletekről írjatok, filmkritika blogot vezethetsz, publikálhatsz verseket, vagy csinálhatsz... majdnem bármit, amit szeretnél. Tényleg majdnem bármit. kacsint

Ezt eddig, talán, így egybe nem írtuk le soha. Hát most megtettem. Remélem, hogy a honlap ilyen szempontból is használatba kerül a közeljövőben.

Anyway, a Google Analytics szerint a honlap népszerűsége szépen növekszik.

Na, de a cím leköszönés és köszönetnyilvánítás, eddig pedig még egyik sem volt. Úgyhogy itt az ideje.

Ezúton szeretnénk tehát köszönetet mondani: Újvári Andrisnak, aki a címke rendszer ősfejlesztője, Zsiborás Zalán Tasnak, akivel fejlesztő brigádunk három fősre bővült, és aki a mobil megjelenés területén szerzett elidegeníthetetlen érdemeket, valamint a két legifjabb fejlesztőnek: Mészáros Zoltánnak és Farkas Csanádnak. 

Kammermann Lilla, volt DÖ elnöknek és kormányának, valamint Szántai Valentinnek és kormányának az e5vosdo.hu projekt támogatásáért, barátainknak és ismerőseinknek, akik elviselték, hogy (főleg kezdetben) állandóan a honlapról beszéltünk, mindazoknak akik írtak cikkeket, és nektek mindannyiótoknak, akik olvassák e hírportált, vagy legalább ezt a cikket

Cikkünk és egy kor végére értünk. szomorúsír

Igen. Mi, Plavecz Lambert, Stankovics Ábel alapítótagok  és Zsiborás Zalán Tas fejlesztő ezennel leköszönünk és átadjuk a stafétát a fent említett ifjabb fejlesztőknek. Kívánunk nekik sok sikert és örömet, és hogy ne idegesítsék egymást annyira mint ahogy mi tettük. 

Egészségedre Eötvös! Eötvöspezsgő

Jegyzet: Zsiborás Zalán Tas csak a leköszönés résznek társszerzője, a cikknek nem. Így érthető, hogy a köszönetnyilvánításba bekerült a neve...

Megjegyzések