Beszámoló: kirándulás az atomerőműben

Developers' blog    2017-12-17 11:58:01

atom látogatás fantasztikus Feke fizika fakt Honlap fejlesztés kritika

Egy nagyszerű napot töltöttek a 12.-es fizika faktos csoportok néhány további érdeklődővel Pakson.

Budapest, 2017.11.27

7:38 - A Bálna északi oldalán már hatan gyűltünk össze, a busznak felderítőcsapatunk nyomát se látja, útlezárásokat annál inkább találunk. Objektív utólagos időjárás és hangulatjelentés az olvasóknak: elképesztően hideg, de napos idő, a hangulat tipikus (a találkozó kb 7:40-re lett meghirdetve).

7:53 - Társaságunk csatlakozik a déli oldalon álldogáló másik csapathoz, így már egy helyen van a összes jelentkező fele. Továbbra sem utal semmi arra, hogy megjelenne a busz. Szubjektív időjárás és hangulatjelentés:

Napos, meleg, Zalán nagyon jól érzi magát és a hangulatjelentésben azt olvastam, hogy kitűnő a hangulat.


8:25 - Buszunk ugyan egy másik helyről, de elindul -25 perccel korábban a kelleténél. Feke tanár úr szerint "jó buli lesz".

valahol Pakson, valamikor 10:30 körül - Nagyban folyik a személyi számok ellenőrzése, hogy ne helyben derüljön ki ha valakinél valami nem stimmel. Tudniillik érvényes személyi igazolvány nélkül nem engednek be senkit. Az üzemi területre legalábbis biztos nem. Késésünkkel együtt kifejezetten időben érkezünk a Látogatóközponthoz, így legalább nem kell azzal foglalkozni, hogy mivel töltsünk el fél/egy órát. Minden elekronikát a buszon kell hagynunk, így mostantól nem írunk időket.

látogatóközpont - Amint belépünk  rögtön magára vonzza a tekintetünket a manapság mindenhol fellelhető "Készítsünk ötforintosból emlékérmet" automata. Ami meglepő, hogy az ötforintoson kívül semmit nem kell érte fizetni. Persze ilyenkor nincsen senkinél egy ötös! Na, csak találtunk, így hamarosan egy E=mc2 érme boldog tulajdonosa vagyok!

Kapunk egy túravezetőt, akivel neki is látunk a túrának, azaz a Látogatóközpont felfedezésének. Szó akad az erőmű vízellátásáról és környezeti hatásairól, az erőművek típusairól, meghatározó tudósokról, sugárzási szintekről és magának a reaktornak a működéséről. Közben kicsit elvándorlunk a csoporttól és körbenézünk, van olyan érintőképernyő, amin meg lehet nézni a világon működő összes reaktorblokk fő adatait, típusát. Van sok egyéb nyomkodható dolog is, köztük olyan gombok, amiknek megnyomkodását a túravezető nem javasolta, mert akkor az angol vagy orosz bemondóval párhuzamosan kéne beszélnie. Találunk még egy csodás Malév Boeing 767-300ER modellt, ami a fel-le emelkedésével mutatja, hogy mennyi környezeti sugárzásnak vagyunk kitéve. A modell kissé remeg és akad az emelkedésnél, de azért nagyon szép. Egyáltalán az egész látogatóközpontról elmondható, hogy nagyon szépen, alaposan, hozzáértően lett megvalósítva. És hát a pénzt sem sajnálták rá. Mindenesetre látogatóként az ember azt érezheti, hogy megérte.

Személyes kedvencem a ködkamra volt. A fizika iránt érdeklődök biztos tudják már, hogy mi az, akik nem tudják, azok pedig amint megtudják, érdeklődni fognak a fizika iránt... A ködkamra a töltött részecskéket hivatott kimutatni, mégpedig azáltal, hogy a töltött részecskék ionizálják a benne lévő gázrészecskék egy részét, amelyek így kicsapódnak láthatóvá téve a töltött részecskék számát és útját. Mivel a mindannyiunkat mindig érő háttérsugárzás elég nagy része hélium atommagokból, elektronokból és protonokból áll, egy ilyen ködkamrában mindig történik valami. Az elektronok vékony hosszú, a többiek rövid vastag csíkot húznak. És az összkép így szép és változatos lesz. Olyan megnyugtató nézni. Ahogy egy osztálytársunk találóan megjegyezte: a ködkamra önmagában is minimum fél órás program... 

Találtunk még egy csodás infografikát, ami mutatja, hogy mennyire érdemes ablakot nyitni a radonkoncentráció csökkentése érdekében. Végül a Paks II projektről is van egy 4K érintőképernyős valami és ki lehet tölteni egy tesztet. Ezen "Lambert" és a "DÖ" is kiváló teljesítménye miatt oklevelet kapott, amit kint át is vehettünk jobb fajta atomerőműs tollakkal együtt. Visszatérve az előtérbe sok loot, köztük a rosszabb féle atomerőműs tollak, nyakbaakasztós izék, Paks2-s mappák, füzetek, képeslapok és ilyesmik várják a társaságunkat.

De ideje indulunk az erőműbe. Hosszas biztonsági ellenőrzés után (aminek során  átmegyünk egy detektor kapun, és mindannyiunkról készül egy csodás új profilkép), gyönyörű egységes neonzöld sisakokkal és látogatói kártyákkal felszerelve, kettes sorban sétálunk befele, azt hiszem a kettes blokk felé. Egy kedves köpcös ötvenes security guard pisztollyal és adó-vevővel felszerelve kísér minket. 

erőmű kettes blokk - Kevés lépcsőzés, füldugók applikálása és egy próbariadó után körbejárkálunk a turbinagépházban, amiben bár érződik az erő, sokat nem látunk. Konkrétan látjuk a turbinák sárga és a generátorok kék henger alakú házait. Újabb adag lépcsőzés után benézünk a reaktorkamra fölé, ahol ismét nem látunk túl sokat. Íme egy kép amin ugyanannyit, vagy többet láthattok mint mi helyben üveg mögül: 

Az óriási vörös kupak alatt van a reaktor. Ebbe a terembe csak speciális öltözetben szabad bemenni, úgyhogy az idő nagy részében senki nem tartózkodik benn. 

Kissé csalódottak leszünk, amikor kiderül, hogy viszlát, ennyi volt, megyünk ki. Legyünk őszinték, a reaktor látogatástól többet vártunk. 

Utolsó állomásunk az atomerőmű-múzeum, ahova rövid buszozás után érkezünk. 

múzeum - Mindenki nagyon fáradt, sokan alig állnak a lábukon. Ezt az előadónk is érzi, igyekszik sietni, de egyszersmind érdekes is lenni - igaz így a mondandója cinikus felhanggal párosult. 

A múzeum kellemes meglepetés, tele van régi (eredeti) berendezésekkel és mindent meg lehet érinteni. A szekrény méretű 150 megás tárhelytől a Siemens elektronikus  vezérlő falon át a 8 méter átmérőjű kupak csavarozó alkalmatosságig minden van. 

Egy gyenge minőségű helyben készült kép: a nagy kerek dolog a csavarozó, háttérben szürke alapon piros jelekkel a Siemens fal. 

Összegzés: egy nagyszerű napot töltöttünk Pakson, a múzeum és a látogatóközpont nagyon jó volt, az erőmű látogatás nem annyira, de ha már ott voltunk nem lehetett kihagyni. Köszönjük fizika tanárainknak, akik megszervezték és eljöttek velünk. Illetve ez az összességében pozitív visszajelzés reméljük, hogy hagyománnyá emeli a 12.-es paksi fizika fakt kirándulást.

Ha kedved támadt kedves Olvasó egy ilyen vagy hasonló fizikás kiránduláshoz, javasoljuk, hogy ostromold az ötlettel tanáraidat/kollégáidat. Megéri... 

Megjegyzés: a cikket ketten írtuk, ami némi széttartást eredményezhetett a cikk stílusában.  Amennyiben ez zavaró volt, elnézést kérünk. 

Megjegyzések