Pártprogram 6. rész – Tartalmas Eötvös Tanévért Társaság

TETT    2019-03-11 21:55:26

iskola közösségi helyiség Év Osztálya Verseny jövő gólyák kommunikáció

Kedves Diákok!

Az alábbi utolsó programpontunkban a közösségi terekről, az Év Osztálya pontversenyről, illetve a jövő generációinak „kineveléséről” olvashattok röviden. Végezetül az elmúlt napok internetes történéseire reagálunk, hogy tisztán láthassátok a helyzet állását. Előreláthatólag ez a utolsó programpontunk – kivéve persze, ha még eszünkbe jut valami, vagy akár a szavazók fejéből pattan ki egy zseniális ötlet, amit szeretnének rajtunk keresztül megosztani a diáksággal. Ezekre mindig is nyitottak voltunk. Köszönjük, hogy velünk tartotok ezen az úton, kellemes olvasgatást kívánunk!

 

Hökilakók, figyelem!

Ez a kampányidőszak leginkább a Hökire vagy a Pinceklubra emlékeztet engem. Bár megvan a maga kellemes hangulata, és elengedhetetlenül fontos a DÖ számára, sokszor zűrzavar és rendetlenség jellemzi. A Retrodiszkó alkalmából (köszi mindenkinek, aki jött) lent jártam, és azt láttam, hogy bőven van még ott mit rendbe tenni. Az ebédlő melletti Hőközpont hasonló helyzetben van, ami egy személyes szívügyem. Bár jómagam nem vagyok „hökilakó”, több embert is ismerek a kormányon kívül is, akik előszeretettel járnak le oda ebédelni, beszélgetni az órák közötti szabadidőben. Egy kellemes hangulatú hely, amelyre viszont ráférne egy alapos átrendezés, takarítás, ami mellesleg már évek óta várat magára.

Ez talán nemkívánatos munkának tűnhet, viszont korántsem jelentéktelen, mivel a büfét és az ebédlőt követő legfontosabb közösségi helyekről beszélünk az Eötvösben. Ezért is szeretnénk ezt a feladatot az iskola közössége számára kihirdetni az elkövetkező évben, természetesen közösségi órákért cserébe. Az elmúlt években már volt hasonló lehetőség, például a tankönyvek pakolása esetén, és hallomásunk szerint ezek örömteli és közösségépítő munkának bizonyultak. A vállalkozó szellemű diákoknak természetesen pártunk tagjai és én is rendelkezésre állnánk a takarítás, rendezgetés során mindvégig.

k

Járna ezért Év Osztálya pont?

Jaaa, tényleg, elvileg még fut a nagy Év Osztálya verseny. Jelenleg nem tudni, hogy ennek eredménye számlálásra került és kerül-e, illetve hogy végül is megnyeri-e majd valamelyik osztály az eddig oly sokat kecsegtető szabadnapot. Ez a kezdeményezés csak idén született meg, és nyomon követése igen körülményes, azonban mi szeretnénk megtartani a DÖ ezt a feladatkörét is. Ki tudja, ebből még sok évtizedes hagyomány is kerekedhet… Viszont jelenleg még mi sem látjuk, mi sül majd ki ebből, így hatalomra kerülésünk esetén erről még idén közvélemény-kutatást folytatnánk. Az erről szóló döntést viszont csak a jövő tanévben érkező hetedik és kilencedik évfolyam társaságában hoznánk meg.

 

Ha már gólyák…

Az idei és elmúlt években azt tapasztaltuk, hogy az újonnan érkező diákok nem részesülnek megfelelő felvilágosításban a Diákönkormányzat alapvető működését illetően. Az Alkotmányra például sokan úgy tekintenek, mint egy félévzáró egyetemi vizsga szakirodalmára, pedig annak lényegi tartalma végtelenül egyszerű és könnyen átadható. Ezért is szeretnénk egy gyors, praktikus, és lehetőség szerint élvezetes tájékoztató alkalmat tartani a jövő év elején – igény szerint akár parlamenti ülés, akár egy külön esemény keretében. A DÖ legfőbb feladatköreinek, eseményeinek és választási rendszerének átadása nélkül az újak nehezen integrálódnak ebbe a programba, és kevesebb kedvük is lesz majd osztályukat képviselni, az üléseken megjelenni, a későbbiekben pedig elnöknek, kormánytagnak jelentkezni. Ezt persze nem úgy érdemes elképzelni, hogy az Alkotmány paragrafusait és a DÖ történelmét dolgozatban kérjük vissza. A cél sokkal inkább, hogy minden diák, aki érdeklődik a Diákönkormányzatban való ténykedés iránt, meghallja a legfontosabb információkat – hogy ebből mennyit tesz magáévá, már saját belátására bízzuk. Szerintünk a jövő generációjának tájékoztatása az őt körülvevő intézményről, csapatról (hazánkban különösen) fontos, ennek felelőssége pedig leginkább a Kormány kezében van.

k

 

Egy „rövid” flashback

A program hivatalosabb része itt véget ért, de kérlek, még ne lapozz el!

Sajnálattal láttam az előző programpontunk alatt kitörő kommentháborút. Bár igen tanulságos volt, valahogy a kampányidőszak legelejét idézte számomra, mikor is megjelent a sértegetés és vádaskodás. Elszomorító volt látni, hogy egy, a diákság számára december óta általunk jó szívvel készülő ötletcsomagot több jogtalan és színvonaltalan vád ért. Ezekre bővebben már kommentben reagáltam, de sajnos magamat az igazság hevében elragadtatva, érzelmi alapon; így a témára itt szánnék még néhány egyenes és átgondolt szót.

A környezetvédelem tematikája nálunk régi kérdés volt, a legelső tagjainkkal is beszéltünk már róla a tavalyi évben. Attól, hogy Bocó és Zétény előbb nyilatkozott a témában, nekünk nem volt célunk bármiféle kompenzáció – nem érezzük szükségét. Figyelembe véve viszont, hogy a témában már sor került problémafelvetésekre, ezért a vegaság és a felmelegedés témáit – konkrét megoldás hiányában – nem említettük. A szelektív gyűjtés fejlesztése viszont saját, elvitathatatlan és eredeti ötletünk, és ezt tekintjük az iskola szintjén a legkézzelfoghatóbb területnek. A környezetvédelmi tematikus (!) előadások ötlete megvalósítási formáiban, okaiban és céljaiban jelentősen eltér az Eötvös Előadások általános fogalmától, így a forrásmegjelölést (vagy jelen esetben inkább promózást) szintén nem tartjuk szükségesnek, mert két külön dologról beszélünk, két külön kontextusban. Előadások mindig is voltak iskolánkban, egyikünk sem találta fel a spanyolviaszt.

Pozitív céljaink feladására tehát semmiféle jogtalan megnyilatkozás nem késztetheti csapatunkat. A valóban konstruktív és előremozdító kritikát viszont várjuk továbbra is szeretettel, hisz az mindannyiunkat előre mozdít.

 

Lépjünk a tettek mezejére!

Köszönjük, hogy figyelemmel kísérted pártunk, a Tartalmas Eötvös Tanévért Társaság programját. Amennyiben lemaradtál volna valamelyik pontunkról, az e5vosdo.hu oldal TETT nevű szerkesztőségében megtalálod őket. Köszönjük a belénk helyezett bizalmat, a ránk szentelt figyelmet. Azonban még közel sincs vége!

Közeledik az elnökjelölti vita és a választás. Szeretettel várunk Téged is, hogy terveinket, céljainkat, szándékunkat teljes összefüggésében láthasd. Szavazatod különösen fontos, hisz ne feledd: a DÖ sok mindenért felelős. A mi elköteleződésünk egy lelkes és felelős csapat kormányra juttatása, aki kitartóan dolgozik az iskola diákjainak érdekében, érdeküket elszántan képviseli, és élményekkel teli, tartalmas időszakot hoz el számukra. Bízunk Benned, hisz ránk leadott szavazatoddal te is hozzátehetsz ahhoz, hogy iskolánkat a diákság maga is alakíthassa, építhesse tovább, és egyenes úton haladhassunk előre. Diákok, ideje összefogni!

Üdvözlettel: a TETT csapata

 

Megjegyzések