Pártprogram 5. rész – Tartalmas Eötvös Tanévért Társaság

TETT    2019-03-09 11:48:43

köz természet kultúra előadás

Kedves Diákok!

A következő programpontunknak talán nem mind látjátok majd értelmét. Bár egy táncos, harcos, kosaras Sportnap is izgalmas program, szerintünk a Diákönkormányzat tevékenysége nem merül ki ebben. Mivel egy (tanárt és diákot beleszámolva) több mint 900 főt számláló intézmény részesei vagyunk, felelősséggel tartozunk. Nemcsak egymásért, de a minket körülvevő világért is. Lássuk hát, kormányi pozícióba kerülésünk esetén milyen terveink vannak a környezetvédelemmel kapcsolatosan.

 

A te figyelmedet is elkerülte?

Az iskola területén szelektív szemeteskukák vannak kihelyezve. Látni már biztosan láttál ilyet, de használni talán kevésbé szoktad (tisztelet a kivételnek!). Ennek legfőbb oka, hogy:

a) rettenetesen kicsi

b) a legeldugottabb helyen van felállítva.

Pedig ezek használata rendkívül fontos a közös jövőnk szempontjából. Nem fogok sablonszövegeket tolni elétek, ha nem gyűjtöd a szemetet szelektíven, akkor sem lesz semmi. Akkor miért is fontos? Példaként. Az a konkrét mennyiség, amit az iskolában egyedül dobsz ki, elhanyagolható; viszont az a példa, amit a többi diáknak, illetve a téged körülvevő embereknek mutatsz, már annál számottevőbb. Ha az iskolában rendszeresen gyűjtesz szelektíven, valószínűleg az életben hosszú ideig meg fogod tartani ezt a jó szokást.

És mi lesz a motiváció? Sajnos cukorkát nem fogunk tudni osztani minden szelektíven gyűjtött palack és zsepi után, bocsi. Erről gimnazistaként magunktól kell döntenünk. Viszont egyszerűbbé tehetjük számodra, hogy ne kelljen keresgélned a papír- vagy műanyaggyűjtőt az iskola épületében. A termekben lévő kis kukákat mindenképp megtartanánk, illetve pótolnánk ott, ahol esetleg nincs. Ezen kívül nagyobb szelektív kukákat helyeznénk el a közösségi terek közelében, mint a büfé, a menza vagy a porta, ami biztosan nem kerülné el a figyelmedet, és megkönnyítené a hétköznapi környezettudatosságot.

 

Hasznosítsd újra!

 

Egy kicsit hadd legyek Bocó!

Már idén októberben felmerült a papírgyűjtés gondolata, amire azóta várok, hogy teljesüljön. A nagy kérdés: hol legyen a konténer? Az iskolába és közeli környezetébe ugyanis nem fér be semmilyen nagyobb tárolóegység, amire viszont szükség lenne a gyűjtés hatékonysága érdekében.

Vagy nem?

Nem lenne jobb, ha mindenki az udvarra vinné ki, és pár naponta elszállítanánk? Akkor elmoshatja az eső. Eltegyük valamilyen helyiségbe, és minden nap pakoljuk fel egy kocsira? Még IKSZ-ért is nehezen vállalná el bárki a cipelgetést. Itt a koppintás – nagyon jól felismertem a problémát, de pontos megoldásom még nincs. Csak annyit tudok, hogy a csapattal nagyon szeretnénk papírgyűjtést rendezni, és így előbb-utóbb ki is fogjuk találni, hogyan. (Kommentben ti is segítsetek az ötleteitekkel légyszi!)

 

És én személyesen mit tehetek a környezetért?

Mindenek előtt gyere ki velünk az autómentes napra! Kis csapatban kimenni az Andrássy útra (vagy akárhol lesz jövőre megszervezve), sétálgatni és király programokon részt venni felemelő (és btw közösségépítő) tevékenység. Összegyűlni a környezetvédelem égisze alatt jó!

Hogy ezen kívül mit tehet még az egyén, azt szakértőktől lenne érdemes megkérdezni. Tényleg, te beülnél egy szakember környezetvédelmi előadására? Mielőtt mindenki elriad a dologtól, azért leszögezném, hogy a környezet témája nemcsak abból áll, hogy mit szabad beledobni a szelektívbe, vagy hogy hány tonna gázt ereszt a kocsid a levegőbe. A környezetvédelem legérdekesebb aspektusait szeretnénk elhozni nektek, mind természettudományos, mind humán szempontból, méghozzá szakértők előadásain keresztül. Nos, így már beülnél? (Nem, mi? Tudom.)

 

lol

 

Zárszó

Vészesen közeleg az elnökjelölti vita és a választás, már remélem, te is olyan izgatott vagy, mint mi. Kampányunk azonban még nem ért véget! Mi a helyzet a közösségi terekkel? És a Jövő generációival? Kövesd a DÖ Facebook-oldalát, hogy ne maradj le a következő, talán utolsó programpontunkról sem!

Üdvözlettel: a TETT csapata

Megjegyzések