Hatodik, utolsó.

PB    2019-03-11 17:49:20

nobody reads tags

Egy régóta emlegetett, legutóbb Zétény által feldobott ötletet szeretnék én is kifejteni: mi lenne, ha a DÖ-nek lenne a diákok által bedobott pénze?

Tisztázzuk: ahogy sem Zétény, sem az ötletet őelőtte felhozók nem gondoltak adózásra, vagy nagy összegekre. Csak hogy példát hozzak fel: Zétény havi 200 forinttal kalkulált fejenként, ami szerintem is egy tök reális összeg a diákok részéről. Ha mondjuk az iskola 80%-a befizeti, már akkor is a rendkívül produktív 128 ezer forintnál tartunk.

Minek nektek pénz?

Eddig a DÖ hozzá volt szokva ahhoz, hogy konkrétan alig volt pénze: bár az alapítvány nagylelkűen biztosít félévente százezer forintot, ez az összeg nem sok mindenre elég.

Ezzel látszólag ellentmond az a tény, hogy a kormány még nem kérte el a költségvetési keretét a legutóbbi félévhez, azonban szerintem a két pont között logikai kapcsolat van: a DÖ hozzászokott a spóroláshoz, ezért nem is vág bele olyan programokba, amihez pénz kell. Márpedig maga ez a tény eléggé leszűkíti a DÖ hatáskörét – pedig mi mindent tehetne még a kormány az iskoláért!

Például?

A mindennapi életünkben jópár olyan kis apróság van, ami bosszankodásra ad okot, de gyorsan hozzászokunk. Pedig milyen könnyen ki lehetne őket javítani!

Evőeszközöket vehetnénk a menzára, a mikrókhoz. Szappant vehetnénk a vécékbe, meg a menza mellé. No meg vécépapírt, mert sajnos néha még mindig hiányzik. És biztos vagyok benne, hogy még van sok-sok ilyen kis bosszantó hiány van, ami éppen nekem nem böki a csőrömet, de nektek igen. Örömmel venném, ha ezeket mind bekommentelnétek ide, a programpontom alá, vagy a megválasztásom esetén elkészülő ötletfalon jeleznétek felém.

Ezen kívül a DÖ-nek lehetnének nagyobb, a mindennapi élet javítását célzó, kissé költségesebb
programjai is, amelyek eddig megvalósíthatatlannak minősültek volna pénz hiányában:

Vannak például sportra tökéletesen használható közösségi tereink, nevesül a pingpongterem, a felső pingpongasztal, vagy éppen az udvar. Csak éppen sporteszközöket magunknak kell vinni, vagy kérni kell a tesitanároktól. Pedig egy nem is olyan nagy pénzráfordítással, és jó pár munkaórával elkészülhetnének az automatizált e5vös-kártyára-sporteszközt-kiadó-szerkezetek. (Ha érdekel a megvalósítás, keress meg.)

Van aztán az iskolának kettő (bőven százezer forint feletti értékű) eléggé jó országúti kerékpárja és hozzá kettő (ötvenezres) edzőgörgője. No, ezeket két éve senki sem gondozza, így már mindketten jókora sérüléseket halmoztak fel szolgálatuk folyamán. Tudom, hogy az iskola diákságának körülbelül tíz százaléka ült eddig rajtuk, és ennek megfelelő a relavanciájuk is, de a természetesen pénzbe kerülő megjavításukkal, karbantartásukkal, rendszeres átnézésükkel a fogyasztói élmény mérföldeket javulhatna. Aztán ki tudja, lehet, a következő tizenkét órás egyik népszerű eseménye lesz a tizenkét órás tekerés. Én mindenesetre elmennék.

Harmadik ilyen ötletként felbukkant például egy új, büféhez (vagy Hökihez) hasonlatos kényelmes diákhelyiség ötlete is, amihez a hely is megvan a kevéssé ismert mérőhelyiség személyében (menza előtt, hökivel szemben). Ezt még a Szántai-kormány idejében pakoltuk ki, azóta semmi sincs ott. Pedig lehetne, egy kényelmes, kanapés, kávézóasztalos, meleg, puha, otthonos hely is. Persze pénz az kell hozzá.

És az általam (jó, Tomi által) tervezett ötletfalon valószínűleg még tucatnyi ilyen, pénzt igénylő tér-, szolgáltatás-, eszközfejlesztő projekt bukkanna fel megválasztásom esetén, amelyek eddig kivitelezhetetlenek lettek volna. És ha van ötleted, semmiképp se fogd magad vissza, kommentelj, írj, beszélj – csak ne hallgasd el.

 

És persze szavazz rám, ha jónak látod.

Megjegyzések

Ezek is érdekelhetnek:

Indul a DÖ reggeli