Ötödik, avagy a reform

PB    2019-03-05 15:57:29

nobody reads tags

Ötödik programpontom, ami abortálja a másodikat, így a neve tulajdonképpen második 2.0.0 kellene legyen, de mivel a diákok nagy része nem programozó módon gondolkodik, mégiscsak ötödik.

Fontosnak tartom leszögezni, hogy ez nem az én ötletem, hanem Halasi Tomié. Szerencsére Tomi lelkes diák, aki az ötletét nem a fiókja mélyére süllyesztette, hanem megkereste vele az elnökjelölteket, így a felettébb logikus gondolatai hosszas vitatkozások és módosítgatások után napvilágot láthatnak az én – és más győzelme esetén remélem, hogy más elnök – programjában.

De mi is ez az egész tulajdonképpen?

A cél röviden összefoglalva az lenne, hogy a diákságot sokkal szélesebb körben vonjuk be a DÖ munkájába. Első sorban az ötletelés és a programszervezés terén számítunk a segítségetekre, így adva több teret a kreativitásnak és az új gondolatoknak.

Tennénk mindezt a pillanatnyilag kissé funkcióját vesztett DÖ honlappal – mert valljuk be, ez az oldal jelenlegi formájában nem igazán vonzza az iskola diákjait cikkírásra, olvasásra.

A koncepció alapja az Ötletfal. Ez tulajdonképpen nemcsak kiváltja a korábbi ötletládát, hanem még szteroidokkal is megtömi, feltuningolja, digitalizálja az eredeti dobozt. Erre az ötletfalra (ami a DÖ honlap főoldalán jelenne meg) tehetnétek fel ti az ötleteiteket (ilyen Reddit-szerűen), és fejezhetnétek ki tetszéseteket a többi ötlet felé az adom! illetve a szétadom! gombok segítségével.

De milyen ötletekről is van itt szó? Igazából bármilyen meglátás, javaslat, programötlet, gondolat felkerülhetne ide, ami egy kicsit is a DÖ munkájával kapcsolatos. Jöhetnek például új (vagy régi) programötletek, amelyek jelenleg nincsenek a suliban, de te szeretnéd őket, jöhetnek javaslatok arról, hogy milyen fejlesztéseket valósíthatna meg a DÖ kormány az iskolában, jöhetnek gondolatok arról, hogy miért jó vagy nem jó a DÖ, hogy mik a rendszer hibái és előnyei.

Az ötletfalon szereplő javaslatokat/ötleteket/gondolatokat ti kedvelhetnétek a fentebb említett adom! illetve szétadom! gombokkal, és a kedveltebb ötletek megvalósításra kerülnének.

Itt lépne életbe a reform második része: a decentralizált programszervezés. Ez azt jelentené, hogy a befutott programötletekre bárki (egyén, osztály, párt, random csapat, vagy a kormány) írhat pályázatot (van olyan lehetőség is, hogy automatikusan elvállalod a saját ötleted, ha neadjisten emiatt aludtál volna rosszul ma este), és ezek közül is ti (mármint az egész diákság) választanátok ki a győztest, versenyszituációval teremtve meg a kreativitás szükségességét. Végül a győztes pályázó kapná meg a lehetőséget a program megvalósítására, a kormány és a parlament pedig szükség esetén segít.

Ennek előnyeként fel tudom hozni például az idei, baromi magas színvonalon megvalósított Valentin-napi szívküldést*, amit végre nem egy begyöpösödött kormány dobott össze, hanem kiadta külön pályázatnak. (Nem állítom, hogy csak emiatt lett jó, de ez szükséges lépés volt ahhoz, hogy a program emlékezetes legyen.)

A szervezőknek természetesen év végén a begyűjtött adom!-ok mennyisége után járna a jutalom, ami, láss csodát, nem tudom mi lenne. (Tudom, a jutalmazás baromira gyenge pontom. Bocsi.) Ötletként azért fel tudom hozni mondjuk a Nutellát :P. Ahogy az osztályokat is biztatnánk programok elvállalására, év végén lehetne egy szavazást tartani arról, hogy melyik osztály szervezte a legemlékezetesebb programot. A győztes kapna mondjuk… sok Nutellát :P.

A népszerű javaslatok és gondolatok továbbá (nagy részben) a parlamenthez vagy a kormányhoz kerülnének, és onnan próbálnánk velük valamit kezdeni. Talán ezt még ránk lehet bízni.

 

Ha ebből az egészből nem értettél semmit, semmi gond, mert ez az én írási képességeimet minősíti. Az érhetőség jegyében megpróbáltam ugyanis az egész, baromi átfogó reformot úgy összesűríteni, hogy az még egy hidraulikus présnek is büszkeségére válna, de ha ez a törekvésem nálad fordítva sült el, ne aggódj.

Tomi ugyanis rendes srác, aki alapos dokumentációt készített, amiben úgy minden benne van, hosszabban, de egyszerűbben és érthetőbben. Ha érdekel, ha szívesen olvasgatnád, ha nem értetted, vagy ha nem érdekel, akkor is ajánlom, mert ez egy kész terv: Tomi (draft) verzióját itt találod. Olvasgasd örömmel, és ha megtetszett, szavazz rám.

Persze csak ha jónak látod.

 

*elcseszett nyelvtani szerkezet, oops :c

Megjegyzések

Ezek is érdekelhetnek:

Indul a DÖ reggeli