Harmadik számú nem-ígéretem, mert ezzel nem ígérek semmit.

PB    2019-02-20 18:25:46

nobody reads tags

Bocsánat, de most jön egy rövid kitérő, amit csak azok olvassanak el, akitől az alkotmánymódosítási javaslatommal kapcsolatos kritikákat kaptam:

Felebarátaim! Elolvastátok ti egyáltalán az előző cikkemet? Direkt arra hegyeztem ki a mondandómat, hogy nem az Alkotmány a hibás azért, hogy a DÖ parlamentje (vagy akár az egész DÖ) pillanatnyi formájában egy nagy kalap szar, hanem azt írtam le jó sok sorban, hogy a bevett gyakorlatok a hibásak. Mellékesen odaírtam az utolsó bekezdésbe, hogy ehhez módosítani kell az alkotmányt, azonban valamiért mégis mindenki ezen triggerelődött. Miért? Hiszen az a módosítás csupán azt tartalmazta, amit fentebb leírtam. Ha reformterveimen akadtok ki, megértem. De így? Valamiért az lett az érzésem, hogy el sem olvastátok rendesen a cikkemet.

(Tudom, ez a gyanúsítás minden esetben alaptalan, hiszen az Eötvösbe csakis teljesen politikailag korrekt, tüneményes, figyelmes diákok járnak.)

Szóval.

Van egy olyan téma, amit az elmúlt évek DÖ-i közül csak egy talált meg, és az se nagyon*, pedig rendkívül fontos lenne a saját életünkre nézve: a környezetvédelem.

Persze előfordulhat, hogy így elsőre nem látod, mi köze a DÖ-nek a klímaváltozáshoz. Szerintem először olvasd el ezt, ezt, ezt, ezt, ezt, ezt, ezt, ezt, ezt vagy ezt a cikket (melegen ajánlom a legutolsót), nézd át a NASA weboldalát, vagy hallgasd meg Greta Thurnberg davosi beszédét.

Ha bepánikoltál, az rendben van. Tulajdonképpen ez a helyes reakció. És ezzel én is így vagyok. Ezért járok biciklivel iskolába, ezért nem vagyok hajlandó repülőgépre ülni, ezért nem eszem marhahúst. És ezért ragadnám meg a DÖ elnökségem alkalmát is arra, hogy az iskolát környezettudatosabb hellyé alakítsam, ha már az eggyel idősebb generáció (mármint a felnőttek, nem Murguly) elbukott ebben.

Igazságot a vegánoknak!

Mondom én, aki nem vagyok vegán. De hát a hús olyan finom.
Mindenesetre szerintem mindannyian hatalmas köszönettel tartozunk azoknak az embertársainknak, akik vegán vagy vega módon esznek, ugyanis ők durván 10%-kal kevesebb szén-dioxidot eresztenek a légkörbe, így járulva hozzá a bolygónkat pár évtizeden belül elfogyasztó felmelegedés lassításához. (és persze, megkímélik a cuki malacokat és bocikat :3)

De mi köze ennek a DÖ-höz?

Nem tudom. Pedig nekem kéne tudni. De hiába agyaltam már ezen órák hosszat, csak nem jutott semmi az eszembe. Csak azt tudom, hogy támogatni szeretném a veganizmust és a vegaságot az iskolában. Ha van bármilyen ötletetek ennek a kivitelezésére, kérlek kommenteljetek a cikk alá, vegyétek fel velem a kapcsolatot, graffitizzétek fel a falra, mindegy, csak legyetek szívesek, tudassátok velem.

Igazságot a gyökér kerékpárosoknak!

Na, ez a leírás legalább illik rám.

Lehet, hogy az autóban vagy a buszon ülve idegesítőek vagyunk, mert csak harminccal tekerünk ötven helyett, vagy mert a dugóban megelőzünk bALróL!!!, de mi kilométerenként alaphangon 70 grammal kevesebb szén-dioxidtól szabadítjuk meg a lelkiismeretünket. Ez évente úgy durván 150 kilogramm, ha csak az iskolába-haza járást számoljuk, 6 kilométeres távon.

Persze, én ötlettelen vagyok, Illés is megmondta, így arra sincs ötletem, hogyan támogathatnám a kerékpárosokat**. Ha van ötleted, ne habozz, közvetítsd akármilyen kommunikációs csatornán.

Na jó, e-mailen ne.

Ezen felül persze tervezek utánajárni a szelektív hulladékgyűjtés kérdésének is, mert hiába van meg az elvi lehetőség, azt mindenkinek el kell ismerni, hogy igen ritkán használja azokat a pici dobozokat. (Persze ez nem egy megvalósítási terv. Bocsi.)

 

*KK, zöld bizottság
**Persze, nem szeretnék magyar politikai közszereplő lenni, így magamat kizárnám a támogatott tagok közül.

Megjegyzések

Ezek is érdekelhetnek:

Indul a DÖ reggeli