Első számú homályos ígéretem

PB    2019-02-13 08:49:15

nobody reads tags

Ha már ekkora ötlettelen szardarab vagyok.

A Diákönkormányzat hagyományos legfőbb feladataként az érdekképviseletet szokták említeni. Nos, ez a funkció a mi iskolánkban éppenséggel a béka segge alatt van. Gyors példa: feltettem egy ilyen kérdést egy kormánytagnak, szerinte pontosan -1 alkalommal történt ilyen az elmúlt évben…

Kicsit unalmas lesz, előre szólok. Bár annyira azért nem, mint Illésék programja.

Fejleszteni kell ezen?

Az érdekképviseletek alacsony mennyisége nem az ENF kormányának köszönhető. Érdeket képviselni ugyanis kimondottan nehéz, ha a kormány által nem ismertek a diákok kimondott érdekei. Márpedig a kommunikációs csatornák léteznek, és mi mégis rendkívül kevés beterjesztést kaptunk. Ez – látszólag – egy jóléti diáktársadalmat jelent.

… Tehát nem kell fejleszteni?

De. Lefogadom, hogy a diáktársadalom 95%-a nem tud róla, hogy a honlapon van DÖ ötletláda, illetve érdekképviseletet bármikor lehet kérni a do@e5vos.hu mailcímen. Márpedig, ha a diákok nem tudják, hogy léteznek kommunikációs csatornák, nem elvárható, hogy panaszkodjanak is.

Bökd már ki, mit akarsz!

Nem túl bonyolult az elképzelésem: ötletláda. Nagy. Szem előtt levő. Megszagolgatható, megtapogatható, megnyalható. Valami rendkívül forgalmas helyen, mondjuk a Büfénél. Mellette papírcetli és toll.

Én mindenkit arra buzdítanék, hogy ebbe a ládába dobja bele a legelvetemültebb ötleteit is, legyen az akármi a reggeli kifliosztástól a második emeleti villanygokartversenyig. (Én például nagyon örülnék, ha a népakarat is alátámasztaná azt az elképzelésemet, hogy a hátsó lépcsőházba sávokat kell felfesteni és közlekedési lámpákat installálni a forgalom gyorsítása érdekében.) Ennek a ládának minden egyes (nyomdafestéket tűrő) elemét megtárgyaltatnám a parlamenttel.

Két láda lenne, a nagy, meg a kicsi. A nagyba mehetne minden: ötletek, üzenetek nekünk, sőt, valami tapló kommunikációs rendszert is el tudok képzelni, valami palackposta-szerűt. A kicsi lenne az érdekképviselet. Ezt naponta csekkolnánk, hogy a DÖ sikeresen elláthassa legalapvetőbbnek tartott feladatát.

A Büfénél, a ládák környékén kialakításra kerülne továbbá egy DÖ fal, ahol kint lenne a házirend egyszerűsített változata, meg még hasonló finomságok, amit igazából minden diáknak tudni kéne, hogy mi érvényesíthessük a jogait. (Bár ennek a falnak a hatékonyságáról nem vagyok éppen meggyőződve, még mindig sokkal inkább szem előtt van, mint a hasonló dolgok pillanatnyilag.)

Tudom, pont ez az ígéretem az, amire mindenki magasról tesz, mert nem érzitek, hogy bármilyen szinten is közel állna hozzátok. Mindegy. Majd érezni fogjátok, ha fáj.

Megjegyzések

Ezek is érdekelhetnek:

Indul a DÖ reggeli