Tényleg halott volna Verne?

THE LEFTRIGHT PARTY    2019-02-21 16:18:13

Galaktikus Köztársaság scifi tudomány álom

Tisztán emlékszem rá, ahogy anyával bementünk a battai könyvtárba, és mazsolázás közben ráleltem az Utazás a Föld középpontja felé című könyvre. Ott helyben elkezdtem olvasni, és nem bírtam letenni. A könyvtár 18-kor bezárt, én pedig alig akartam elmenni. A könyvet persze kikölcsönöztük, így otthon is folytattam az olvasást. A rá következő napon elbicajoztam a mamámhoz, akinél az olvasáson kívül semmit sem csináltam, így szegény kicsit megsértve érezte magát. Hogy még aznap, vagy csak másnapra olvastam ki teljesen, már nem tudom. Mindenesetre a könyveit azóta gyűjtöm.

Verne a maga korában furcsa álmodozó volt: tengeralattjárókról, az egész világot behálózó kommunikációs rendszerről és űrutazásról írt a gőz és a szén korában. Aztán mégis: nagyjából száz évvel a francia író halála után az "irracionális víziók" a mindennapjaink részévé váltak. 

Ezt üzenném mindenkinek, aki szerint nagyot esik, aki nagyot álmodik.

De előtte még valami

Nem szeretnék beállni az itthon közismerten divatos sárdobálásba. Egyetlen cikket szántam válasznak a kritikákra, ezt. A DÖ Fb csopiban szoktam kommentelgetni időnként, de ha valakit a legkevésbé sem érdekel mélyebben, hogy mit gondolok a Tartalmas E5vös Tanévért Társaság vagy Bocó terveiről, az ne jöjjön el az elnökjelölti vitára.

I.) E

Közmegegyezés van arról, hogy a DÖ unalmas és alig csinál valamit. Miért? A saját elméletem így szól:

Az alapfelállás az, hogy a sulinkba túl sok passzív és a tanulástól megfásult gyerek jár, és nekik rohadtul nincs energiájuk a DÖ-vel (is) foglalkozni. Mivel ez a nagy tömeg semmit nem tud DÖ-ről empirikus úton, ezért maradnak a hírből hallott infók. Ezek egyrészt az évfolyamok hangadó és menő arcaitól (Hiszen kinek a véleménye ne terjedne el iskolaszerte egy adott dologról, ha nem az övék?) illetve az adott osztály DÖ képviselőitől származnak.

Gondolom mindenkinek megvan, mikor valamiről jó pont azt mondani, hogy "fú gecc, ez de sz#r!".

A szofisztikált budai elitifjaktól alázatos elnézést kérek, dehát én csak egy egyszerű jobbágy vagyok; nem tehetek róla, hogy ily szemérmetlenül adok hangot otromba nézeteimnek. 

Nem vagyok sem szociológus, sem pszichiáter, de megfigyeltem, hogy cinizmussal és a dolgok zsigeri lesz#rozásával meg széttrollkodásával több barátot szerezhetek, mint idealizmussal.

Ezt mondjuk részben megmagyarázza az irdatlan mértékű frusztráció, kudarc, megalkuvás, elcseszett kapcsolatok, devizahitel, szóval sikertelenség, meg úgy általában a világgal és az elittel szemben érzett (ismét bocsánat, Kedves Nemes Hölgyek és Urak) teljes kiszolgáltatottság. Ha elmúltál 60 éves. Vagy 50. Na jó, bizonyos munkáknál 40. De 16 évesen  tényleg ilyen nihilistán kell hozzáálni a világhoz? (bocs K.B.)

A DÖ parlamentek jelenleg unalmasak és érdektelenek, ahogy a kormány munkája is. (Nem, nem az ENF-et mocskolom. Zoliról, Csabiról meg Andiról, sőt még Balázsról is szeretem azt hinni, hogy a barátaim.)

A köz akkor is lelkesen utálja a DÖ-t, ha az valami értelmeset csinál, mert ez hoz jó pontokat. Ilyen helyzetben nem tudok mit mondani, csak azt, hogy az eddigi irány el van cseszve.

Éveken át hallgattam, hogy "ó ezt nem fogják szeretni", "ó ez túl radikális", "ó ehhez lusták a diákok" ,"ó ez rontja a DÖ megítélését a tanárok részéről". Így nem meglepő, hogy mióta ide járok, a DÖ totálisan leépült. Talán itt lenne az ideje, hogy most először ne mi, "radikálisok" lépjünk egyet hátra, hanem azok, akik mindig olyan nagy aggodalommal mondták nekünk ezeket az "ó"-val kezdődő mondatokat.

II.) A DÖ óriási potenciál, csak észre kéne venni

 A cím magáért beszél. Fiatalok vagyunk és felelőtlenek: vakmerőek, szókimondóak, túl bevállalósak... Még mindig alig hiszem el, hogy a DÖ választásokon eddig egy jelölt sem volt, aki kicsit is meg akarta váltani a világot. Hahaha moderált burzsoák, most Bocó és az én személyemben kaptatok kettő jakobinus terroristát is a nyakatokba. Látjátok, mit szabadítottatok az utókorra a visszafogottságotokkal?!

Egyesek kevesellik a konkrétumokat a cikkeimből.

Tessék, itt van, ha nektek ígérgetés kell, hát megkapjátok: független és önálló DÖ költségvetés, rakétaklub, csillagászkör, vitakör, helikopter leszállópálya helikopterrel(lopott, talán Cserbától), egyes metró megálló a pingpongba(lopott a tavalyi 12E-től), közmunkaóra: reggeli önkéntesekkel, falfestés (lopott, ismét E-sek), környezetvédelem (Bocótól és az E-től lopva). Élő honlap (Igen, ez az oldal k#rva menő lehetne. Melyik másik suli diákjainak van egy saját fejlesztésű honlapja?), menő előadások havi szinten a díszteremben, számháború más sulikkal, tényleges erő az érdekvédelemhez, random programok évközben, normális ebédrendszer, kulturáltan kinéző HÖKI,  a világ legeslegjobb E5N-je meg a jó ég tudja, hogy még mi minden.

Engem nem ezek izgatnak. Egy részüket tényleg megakarom valósítani, de azok mind olyanok, hogy ha nem nyerek, akkor is megcsinálom, mert nem kell hozzá elnöknek lenni.

Pont ez az, ami miatt illúziókergetőnek bélyegeznek. Lesz#rom ezeket a tárgyi dolgokat. Konkrét programok, vagy egy szépen kifestett fal nem adnak identitást. Ezeknek nincs lelke. Nem ezért akarok DÖ elnök lenni.

A DÖ annyi mindenre képes lenne, ha hinnétek benne. De a DÖ erre tegnap is képes volt, tegnap előtt is, még Cserba idejében is. Csak senki nem hitte el. 

Az csak rajtatok múlik, hogy mit gondoltok a DÖ-ről. Ott van a könyvespolc. Minden emeleten vannak szabadpolcok, ahonnan könyvet vehetsz le magadnak és tehetsz fel másnak kölcsönbe. Na erre azt mondom, hogy k#rva menő. De  a nép még ezt is vállrándítással fogadta.

Mindenki a DÖ-ben keresi a hibát. De a baj nem ott van. A baj bennetek van. A DÖ csak egy név. Egy név nem lehet pesszimista és nem lehet közönyös. 

Azok ti vagytok.

 Ha meg akartok sértődni, csak nyugodtan. Ebben az esetben külön kérem, hogy rajzoljatok f#szt a szavazólapon a nevem mellé.

Vagy értsetek velem egyet, és kezdjen el felszakadozni valami sötét gátlás a szívetekről. Legyetek irreálisan motiváltak, legyenek a valóságtól elrugaszkodott ötleteitek, hogy "én így biztosítanám a hajléktalanok napi betevőjét a Kálvinon, a Ferencieken meg az Astorián".  Aztán szóljatok a haveroknak, és tényleg oldjátok meg. Hozzatok be darts táblát, akasszátok fel az ruhaakasztókra és rendezzetek illegális darts bajnokságot. Vigyetek ki egy méretes JBL-t a folyosóra, hívjátok oda a haverjaitokat, és random kezdjetek el táncolni. 

A kétkedőktől kérdezem: melyik E5vösben éreznéd jobban magad? Ahol így telnek a szünetek, vagy a jelenlegiben?

És ha az első verzióban: mit gondolsz, ennek a megvalósulása kin múlik?

Nem azért akarok DÖ elnök lenni, hogy kismillió új programot ígéjek meg nektek. Végtelen mennyiségű eseményt szervezhetek, ha a kezdetektől az van a levegőben, hogy ez megint egy unalmas és ciki sz#r lesz.

EGYETLEN EGY dolgot akarok DÖ elnökként, csak egyetlen egy célt fogalmaztam meg magamnak: 

azt akarom, hogy nagyon kínos, röhejes és ciki legyen utálni a DÖ-t.

Még valami. Jövőre 12.-es leszek. Akármennyire is idealista vagyok, tudom, hogy ez a projekt nagyon rosszul is elsülhet.

Gondolom lejött, hogy amit én akarok, az valamiféle kollektív és valós összetartásérzet kialakítása. Ehhez (milyen meglepő) egy kollektíva kell. Én ezt teljesen komolyan gondolom. Ha valaki megkérdezné, hogy "oké, de ezt hogyan akarod elérni?" akkor bizonyos értelemben megfogna. Annyit tudok erre mondani, hogy ha nyerek, az azt jelenti, mások is hiszenk ebben a dologban. Ez az egész, amibe belekezdtem, egyfajta kísérlet. És még nem tudom, mit hoz a vége.

Én csak azt szeretném kérni, hogy egy évig higgyük már el, hogy a világ képkékeny, és mi alakítjuk. Az E5vös falai között legyen valami egészen más, mint azokon kívül. Vetkőzzük már le azokat rohadt gátlásokat, amiket hatezer év államban élés ránk rakott. 

Egy esélyt kérek tőletek.

Aztán ki tudja. Lehet, hogy a végén kiderül: Verne mégsem halott.

Kapcsolódó kép

Megjegyzések