Te mire költenéd?

Katona Illés    2020-02-27 20:45:53

A közös pénzekről döntsünk közösen!

Tudtad?

A Diákönkonmányzat minden félévben kap egy bizonyos mennyiségű pénzösszeget, amelyet felhasználhat számos, a diákok érdekeit szolgáló célra. Ilyen például az E5vös-napok, vagy olyan közösségi programok, mint a Retrodiszkó. Ezt a keretösszeget azonban sok esetben nem jól, vagy egyáltalán nem költik el. (Máskor épp elfogy egy váratlan affér miatt, és az egész DÖ eladósodik az adott évre…)

Emellett az is problémát jelent, hogy a DÖ nem hozza nyilvánosságra éves költségvetési tervét, és nem számol be annak tényleges felhasználásáról. Ez nem csupán az Alkotmánnyal áll ellentétben, de könnyen vezethet felelőtlen pénzkezeléshez.

 

Véleményem szerint sokkal hasznosabb lenne, ha a DÖ költségvetésének jelentős részét közvetlenül a diákok igényeire és szükségeire fordítanánk. Ha például több, széles körű érdeklődésre számot tartó közösségi program közül kell választanunk, miért ne dönthetnék el a diákok, hogy melyikre szánjunk több pénzt? Ha egy bizonyos összeget elkülönítünk a közösségi terek fejlesztésére, miért ne a diákok mondják meg, melyikre?

Maguk a diákok tudják legjobban, hogy mire van szükségük és igényük az iskolában. Ezért javaslom, hogy

 

népszavazással döntsünk bizonyos költségvetési források elosztásáról.

 

A közös felhasználású pénzekről csak közösen dönthetünk! 

Megjegyzések