bÜrOkRáCiA, avagy a DÖ 10 mondatban

Katona Illés    2020-02-18 20:40:49

bürokraták

Romboljuk, vagy építsük tovább?

 

Fogadást kötök az E5vös népével!

Az alábbiakban összefoglalom nektek a Diákönkormányzat teljes működésének lényegét pontosan 10 egyszerű, rövid mondatban.

Ha esetleg elveszteném a fogadást, 

 

zenélő nyakkendőben megyek be az iskolába, és bárki megnyomhatja egész nap.

 

Áll az alku? Na szóval:

 

A Diákönkormányzat feladata a Köznevelési törvény (2011/CXC) 48.§-a értelmében elsősorban képviseli a diákok érdekeit. A DÖ-nek egy patronáló tanárja van. Iskolánkban az Alkotmány szabályozza a DÖ működését. A DÖ Kormánya felelős az érdekképviseletért és a szervezések koordinációjáért (ld. E5N). A Kormány élén az Elnök áll, akit évente választunk, van Alelnöke és vannak “miniszterei” (kormánytagok). Az osztályok (és diákkörök) magukat képviselőkön keresztül a Parlamentben képviseltetik. A Parlament elnökét a képviselők választják meg egy évre. A Parlamentben vannak bizottságok, amelyek egy-egy különleges feladatot látnak el. Ilyen például a Zöld Bizottság és a Jogi Bizottság. Az Etikai és felügyelő bizottság független a Parlamenttől, biztosítja a DÖ alkotmányos működését. A Házbizottság összefogja a DÖ összes tisztviselőjét.

 

Illés, ezt most minek kellett?

Azért írtam ezt le, hogy szemléltessem, a DÖ nem is annyira bürokratikus. A szövegei hosszúak és érthetetlenek. Ezen változtatni kell. De nem a DÖ túl bonyolult, legfeljebb mi bonyolítjuk túl.

 

Arról, hogy miben kellene ténylegesen változtatni, hamarosan kifejtem. Elég hosszú napom volt, szóval fáradt vagyok. nevet

(Btw a 12.-es csapat nyerte a Túl az első X-en választási versenyt, gratula nekik innen is! kacsint)

Megjegyzések

Ezek is érdekelhetnek:

Az oldal témáiról